Washington

Erdogan i Trump dogovorili susret u novembru

Objavljeno: 07.10.2019. u 08:29

Iz Kabineta predsjednika Turske saopćeno je da su dvojica zvaničnika telefonom razgovarala o bilateralnim odnosima, kao i o značaju formiranja sigurne zone istočno od rijeke Eufrat na sjeveru Sirije

FOTO: Fena

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan prihvatio je poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa da u novembru posjeti Washington, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Kabineta predsjednika Turske saopćeno je da su dvojica zvaničnika telefonom razgovarala o bilateralnim odnosima, kao i o značaju formiranja sigurne zone istočno od rijeke Eufrat na sjeveru Sirije.

Erdogan je tom prilikom naglasio da je formiranje sigurne zone ključno za eliminiranje terorističke grupe PKK-YPG i povratak sirijskih izbjeglica u domovinu.

PKK je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji (EU) i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom trodecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi. Turske snage provode opsežnu borbu protiv terorista PKK-a unutar Turske i na sjeveru Sirije i Iraka, navodi AA.

Turski i američki vojni zvaničnici 7. augusta su postigli dogovor da će sigurna zona na sjeveru Sirije služiti kao "koridor mira" za raseljene Sirijce koji se žele vratiti kućama. U tu svrhu, uspostavljen je zajednički operativni centar u Turskoj.

Turski predsjednik je također dodao da je njegova zemlja odlučna nastaviti borbu protiv terorističke organizacije ISIS u Siriji i poduzeti sve neophodne mjere kako bi se taj problem spriječio u budućnosti.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije