open-navfaktor-logo
search
Turska će pomoći
Erdogan i Putin telefonom razgovarali o rusko - ukrajinskom ratu
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan telefonom je razgovarao sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom. 
30.05.2022. u 17:34
get url
text

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, Erdogan i Putin su razgovarali o odnosima Turske i Rusije kao i o regionalnim pitanjima, posebno o rusko-ukrajinskom ratu.

Erdogan je tom prilikom kazao da postoji potreba za koracima kako bi se minimizirale negativne posljedice rata te izgradilo povjerenje ponovnim uspostavljanjem temelja za mir između Rusije i Ukrajine što je prije moguće.

Erdogan je istakao da je, ukoliko se obje strane principijelno dogovore, Turska je spremna da se sastane sa Rusijom, Ukrajinom i Ujedinjenim narodima (UN) u Istanbulu i da zauzme ulogu u mogućem posmatračkom mehanizmu.

Kako se navodi u saopćenju, Erdogan je kazao da se u Siriji nastavljaju napadi terorističke organizacije PKK/YPG na Tursku i sirijske civile.

Erdogan je još prenio Putinu da na sirijskoj granici s Turskom nije uspostavljena zona očišćena od terorizma duboka 30 kilometara, koja je dogovorena sporazumom iz oktobra 2019. godine te da je prijeko potrebno taj prostor učiniti sigurnim.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.