open-navfaktor-logo
search
Uzbekistan
Erdogan i Putin razgovarali na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i ruski lider Vladimir Putin sastali su se u petak u Samarkandu u Uzbekistanu, javlja Anadolija.
16.09.2022. u 17:05
get url
text

Sastanak dvojice lidera održan je iza zatvorenih vrata na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Nije objavljeno više detalja, ali se ranije najavljivalo da će Erdogan i Putin razgovarati o historijskom sporazumu o izvozu žitarica koji su ovog jula potpisali Ujedinjeni narodi, Turska, Rusija i Ukrajina.

Ranije je Erdogan kazao da Turska želi da se na isti način nastave isporuke žitarica iz Rusije, poput ukrajinskog izvoza.

U Samarkandu, u Uzbekistanu, jutros je počeo 22. sastanak predsjednika država Šangajske organizacije za saradnju (SCO).

Samit je počeo u kongresnom centru u Samarkandu, a domaćin je predsjednik Uzbekistana Shavkat Mirziyoyev.

Sastanku prisustvuju čelnici država članica među kojima su predsjednik Rusije Vladimir Putin, Kine Xi Jinping, Kazahstana Kassym-Jomart Tokayev, Kirgistana Sadyr Zhaparov, Tadžikistana Emomali Rahmon, premijer Pakistana Shehbaz Sharif i premijer Indije Narendra Modi.

Susretu prisustvuju i čelnici država posmatrača, predsjednik Bjelorusije Aleksandr Lukašenko, predsjednik Mongolije Ukhnaagiin Khurelsukh, predsjednik Irana Ebrahim Raisi, a pozvani su i predsjednici Turske Recep Tayyip Erdogan, Turkmenistana Serdar Berdimuhammedov i Azerbejdžana Ilham Aliyev.

Očekuje se da će lideri razgovarati o aktivnostima organizacije, povećanju obima trgovine, jačanju saradnje, inovacijama, logistici, medicini, industriji i tome slično.

Također se očekuje i da će biti usvojeno oko 30 dokumenata koji se odnose na zajedničke projekte i aktivnosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.