open-navfaktor-logo
search
Postignut sporazum
Erdogan i Putin dogovorili demilitariziranu zonu u Idlibu
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da je humanitarna katastrofa u sirijskom Idlibu spriječena sporazumom koji su postigli Turska i Rusija
17.09.2018. u 20:18
get url
text

Turska i Rusija su postigli dogovor da u provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije bude uspostavljena demilitarizovana zona. 

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio danas da je humanitarna katastrofa u Idlibu spriječena sporazumom koji su postigli Turska i Rusija.

- Dogovorili smo se o uspostavljanju nekonfliktne zone između teritorija koja su pod kontrolom opozicije i (Assadovog) režima. Humanitarna kriza u Idlibu je spriječena sporazumom između Turske i Rusije - kazao je Erdogan na konferenciji za medije nakon sastanka sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u ruskom gradu Sočiju.

Turska i Rusija su nakon sastanka potpisali i Memorandum o razumijevanju o stabilizaciji situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu.

Memorandum o razumijevanju poziva na stabilizaciju situacije u zoni deeskalacije sukoba u Idlibu gdje je time zabranjeno vršenje napada.

- Vjerujem da smo ovim Memorandumom spriječili veliku humanitarnu katastrofu u Idlibu. Turska će, kao što je to radila od početka krize u Siriji, i u slučaju Idliba nastaviti obavljati svoj dio posla - rekao je turski predsjednik, dodajući kako je na sastanku dogovoreno da će Moskva poduzeti sve mjere da ne bi došlo do napada na nekonfliktnu zonu u Idlibu.

- Rusija će preduzeti potrebne mjere kako bi spriječila napade na nekonfliktnu zonu u Idlibu. Rusija i Turska će provoditi koordinirane patrole s obje strane granice demilitarizirane zone u Idlibu - kazao je Erdogan.

Istakao je i kako Ankara očekuje od Moskve da ponovo uvede "bezvizni režim" za građane njegove zemlje.

Ruski predsjednik Putin je kazao novinarima da će turski i ruski vojnici uspostaviti "zajednički mehanizam" u Idlibu, dodajući da su Rusija i Turska uspjele postići ozbiljne sporazume o sirijskom gradu.

- Rusija i Turska su se složile oko uspostave demilitarizovane zone od 15-20 kilometara u Idlibu - rekao je Putin, napominjući da će demilitarizovana zona biti uspostavljena do 15. oktobra.

Naglasio je i kako će iz Idliba "biti povučeno teško naoružanje" kao i oružane skupine, uključujući i Al-Nusra Front.

Ruski ministar odbrane Sergey Shoygu je izjavio da neće biti izvedena vojna operacija na sirijski Idlib. Nakon sastanka Erdogana i Putina u Sočiju, Shoygu je novinarima kazao da neće biti vojne operacije na Idlib.

- Vojna operacija na Idlib neće biti izvedena. Detalji o ovom pitanju će narednih sati biti iskoordinirani sa sirijskom stranom - kazao je Shoygu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.