Iz Direkcije za komunikacije pri uredu turskog predsjednika saopćili su da su Erdogan i Merkel tokom videokonferencijskog sastanka razgovarali o odnosima Turske s Njemačkom i Evropskom unijom, kao i o situacijama u istočnom Mediteranu, Libiji i u Nagorno-Karabahu.

Turski predsjednik Erdogan tom prilikom je kazao da zajedničkoj izjavi sa samita lidera EU-a nedostaju elementi koji bi kreirali plodno tlo za jačanje dijaloga i saradnje između Ankare i Brisela.

Ističući kako je Evropska unija, uprkos dobronamjernim stavovima Turske, podlegla pritiscima i ucjenama Grčke i Južnog Kipra, Erdogan je kazao da se veliki interesi Evropske unije ne bi smjeli podređivati sitnim interesima pojedinih članica.

Erdogan i Merkel su razgovarali i o aktuelnim sukobima u Nagorno-Karabahu, a turski predsjednik je kazao kako se problem okupirane azerbejdžanske teritorije može riješiti isključivo implementacijom međunarodnog prava i rezolucija Ujedinjenih nacija koje nalažu povlačenje armenskih okupatorskih snaga s azerbejdžanske teritorije.

Dvoje lidera su razgovarali i o krizi u Libiji, a Erdogan je kazao da se ostvareno smirivanje tenzija na terenu ne bi smjelo prokockati za pregovaračkim stolom.

Razgovoru Erdogana i Merkel prisustvovali su i šef Nacionalne obavještajne službe Turske (MIT) Hakan Fidan, šef administracije pri uredu turskog predsjednika Metin Kiratli, šef Direkcije za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ibrahim Kalin.