open-navfaktor-logo
search
Globalna kriza hrane
Erdogan i Macron razgovarali o isporuci ukrajinskog žita
Predsjednik Turkiye Recep Tayyip Erdogan razgovarao je telefonom s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom.
17.07.2022. u 11:57
get url
text

Kako je saopćeno iz Direkcije za komunikacije ureda turskog predsjednika, dvojica čelnika su razgovarali o odnosima Turske i Francuske te i regionalnim pitanjima.

Erdogan je istakao da su njegova očekivanja od protivraketnog sistema SAMP-T-a da se razvije zajednički sistem koji uključuje maksimalnu saradnju u okviru principa potpune otvorenosti i da se osigura pokretanje projekta nabavke.

Dvojica čelnika su također razgovarali i o nedavnom sastanku u Istanbulu o pitanju isporuke ukrajinskog žita.

Erdogan je podsjetio da je na sastanku odlučeno da se procesom izvoza ukrajinskog žita upravlja iz Koordinacionog centra koji će biti uspostavljen u Istanbulu, a koji će činiti Turska, Rusija, Ukrajina i zvaničnici Ujedinjenih naroda (UN).

Turski predsjednik je istakao da će brzom implementacijom plana osigurati veliko olakšanje u pogledu globalne sigurnosti hrane.

U Istanbulu je 13. jula održan kvadrilateralni sastanak Rusija-Ukrajina-Turska-Ujedinjeni narodi na kojem se razgovaralo o pomorskom transportu ukrajinskog žita i drugih namirnica.

Ministar odbrane Republike Turske Hulusi Akar je nakon sastanka vojnih delegacija Turske, Rusije, Ukrajine te predstavnika UN-a o pomorskom transportu ukrajinskog žita kazao kako je dogovoreno uspostavljanje Koordinacijskog centra u Istanbulu gdje će biti smješteni predstavnici svih strana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.