Na Kovačima je Erdogana dočekao veliki broj građana sa turskim zastavama, s kojima je predsjednik Turske kratko porazgovarao i fotografisao.

Prilikom polaganja cvijeća uz Erdogana su bili Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, i Bakir Izetbegović, prvi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH te Bisera Turklović, ministrica vanjskih poslova BIH. Odlomke iz Kur'ana i dovu je proučio predsjednik Uprave za vjerske poslove Turske Ali Erbas.

U pratnji Erdogana tokom posjete mezarju Kovači bili su ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu, ministar nacionalne obrane Hulusi Akar, ministar industrije i tehnologije Mustafa Varank, ministar poljoprivrede i šumarstva Vahit Kirisci, ministar trgovine Mehmet Mus, ministar transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Ureda za namjensku industriju pri Uredu predsjednika Ismail Demir te brojni predstavnici Stranke prave i razvoja (AK Parti).

Nakon posjete Kovačima, Erdogan je u pratnji delegacije obišao i nedavno otvorenu Upravnu zgradu Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, gdje ga je dočekao reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović. Turski predsjednik je iskoristio priliku i obratio se muftijama i imamima IZ u BiH.

U okviru boravka u Sarajevu Erdogan će večeras prisustvovati i poslovnom forumu.

Ranije tokom dana turski predsjednik se sastao s članovima Predsjedništva BiH i članovima kolegija Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Posjetom Sarajevu Erdogan je započeo trodnevnu regionalnu turneju koja pored BiH još obuhvata Srbiju i Hrvatsku. Nakon Sarajeva, turski predsjednik putuje u Beograd, gdje ga pored sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, očekuje niz programa.

Posljednja stanica šire regionalne turneje bit će Hrvatska. Erdogan će u četvrtak u Zagrebu održati sastanke s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem te premijerom Andrejom Plenkovićem.

Predsjednik Turske će otvoriti i Islamski kulturni centar u Sisku, koji je izgrađen uz podršku Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Predviđen je poslovni forum i u Hrvatskoj.