open-navfaktor-logo
search
Svečanost
Erdogan i Aliyev otvorili Međunarodni aerodrom u Fuzuliju
Predsjednici Turske i Azerbejdžana Recep Tayyip Erdogan i Ilham Aliyev otvorili su danas novoizgrađeni Međunrodni aerodrom u Fuzuliju, prvi u regiji oslobođenoj od višedecenijske okupacije.
26.10.2021. u 12:19
get url
text

Erdogan boravi u jednodnevnoj posjeti Azerbejdžanu, a na aerodromu u Fuzuliju ga je dočekao predsjednik te zemlje Ilham Alijev. Erdogan je prvi predsjednik države kojem je upriličen doček na ovom aerodromu.

Nakon svečanog dočeka, Erdogan i Alyev su presjekli vrpcu i otvorili aerodrom koji su poslije zajedno sa delegacijama obišli.

U Azerbejdžan su s predsjednikom Turske doputovali i ministar okoliša i urbanizma Murat Kurum, vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu, odbrane Hulusi Akar, transporta i infrastrukture Adil Karaismailoglu, šef Ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.

Aerodrom izgrađen za osam mjeseci

Međunarodni aerodrom Fuzuli, u Azerbejdžanu, kojeg su danas svečano otvorili predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev, dovršen je u roku od osam mjeseci. Prvi je aerodrom izgrađen na teritoriji koju je Azerbejdžan oslobodio od tridesetogodišnje armenske okupacije.

Aerodrom, čiji je temelje 14. januara 2021. godine postavio Aliyev, za samo nekoliko mjeseci postao je aerodrom prilagođen najvišim međunarodnim standardima. Prvi testni let na aerodromu obavljen je 22. augusta. Pista aerodroma duga je 3.000, a široka 60 metara. Terminal u satu može opslužiti 200 putnika.

Pored toga, na aerodrom će moći slijetati i s njega uzlijetati širokotrupni avioni.

Najsavremenija oprema

U izgradnji aerodroma koji je prilagođen međunarodnim standardima i opremljen najsavremenijom opremom, učestvovale su i turske kompanije. Međunarodna asocijacija za zračni transport (IATA) aerodrom je uvrstila na listu međunarodnih aerodroma pod kodom FZL. Međunarodni aerodrom Fuzuli bit će svojevrsna vrata Karabaha prema svijetu.

Očekuje se i da će aerodrom doprinijeti razvoju turizma i trgovine na tom području.

Turističke grupe koje budu željele posjetiti Šušu, grad simbol Karabaha, moći će skratiti putovanje korištenjem aerodroma Fuzuli. Aerodrom je od Šuše udaljen 100, a od Bakua oko 300 kilometara.

- Izgradnja aerodroma počela je ove godine. Tada sam rekao da će Međunarodni aerodrom Fuzuli biti otvoren ove godine. Možda nijedan aerodrom na svijetu nije izgrađen tako brzo. Pista je spremna, posljednje pripreme su u toku. Ovaj aerodrom su zračna vrata Karabaha - rekao je Aliyev tokom jedne od posjeta aerodromu dok je bio u fazi izgradnje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.