open-navfaktor-logo
search
Dan Republike
Erdogan: Historijsko otvaranje aerodroma simbol uspjeha Turske u proteklih 95 godina
Nacionalni praznik Dan Republike u Turskoj se obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru koje je predvodio turski predsjednik Erdogan
29.10.2018. u 10:23
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan istakao je da je današnje historijsko otvaranje Novog aerodroma u Istanbulu simbol snage Turske i njenih uspjeha u proteklih 95 godina postojanja, javlja Anadolu Agency (AA).

Danas se u Turskoj obilježava nacionalni praznik Dan Republike u znak sjećanja na proglašenje Republike Turske iz 1923. godine.

Jedan od najvećih nacionalnih praznika u Turskoj obilježava se nizom prigodnih manifestacija širom te zemlje, uključujući i polaganje vijenaca u Anitkabiru, mauzoleju osnovača Republike Mustafe Kemala Ataturka.

Jutrošnju posjetu državnog vrha Antitkabiru predvodio je predsjednik Turske Erdogan, a u prvim redovima velike delegacije bili su i čelnik Velike narodne skupštine Turske Binali Yildirim, potpredsjednik Turske Fuat Oktay, predsjednik Republikanske narodne partije (CHP) Kemal Kilicdaroglu, lider Partije nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahceli, predsjednica Partije IYI Meral Aksener te lideri drugih političkih partija, načelnik Generalštaba turske vojske Yasar Guler i brojni visoki zvaničnici Turske.

Erdogan je u poruci koju je upisao u Posebnu knjigu Anitkabira istakao da mu je čast da predvodi delegaciju i narod koji na 95. godišnjicu proglasa Republike uživaju u miru i dostojanstvu.

Odavši počast osnovaču Republike Ataturku i svim njegovim borcima i šehidima koji su izvojevali pobjedu u Ratu za nezavisnost, Erdogan je napisao da Turska današnji praznik proslavlja uz otvaranje Novog arodroma u Istanbulu koji spada među najprestižnije projekte u svijetu.

-Historijsko otvaranje Novog aerodroma u Istanbulu u jeku učestalih napada na našu ekonomiju je simbol snage, odlučnosti i uspjeha koje je Republika Turska ostvarila u proteklih 95 godina - napisao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.