open-navfaktor-logo
search
Istanbul
Erdogan: Haftar je plaćeni legionar, a ne legitimni predstavnik
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da lider nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar nije sagovornik Turske.
21.02.2020. u 15:18
get url
text

-Haftar je plaćeni legionar, a ne legitimni predstavnik. On je ilegalan i nelegitiman - rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Dotakao se i dešavanja u sirijskom Idlibu, napominjući da će danas poslijepodne o tom pitanju telefonom razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

-Ishod ovog sastanka odredit će naš stav oko Idliba. Ukoliko režim u ovom trenutku ne zaustavi nasilje nad narodom Idliba, nema govora o povlačenju. Samo tako možemo postići primirje - rekao je Erdogan.

Istakao je da je u Idlibu, prema posljednjim podacima, neutralizirano oko 150 pripadnika sirijskog režima te uništene značajne količine oružja i opreme režimskih snaga. Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba. Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te u maju 2019. pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

Režimske snage i saveznici dosad su zauzeli pojedina područja na jugu i jugoistoku Idliba među kojima su Kefrenbude, Khan Shaikhun, Maraatinuman, Saraqib, te periferije na sjeveru i istoku Hame, ali i kote na jugu i zapadu Halepa. U napadima režimskih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.800 civila. Od januara 2019. izbjeglo je više od 1,94 miliona ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.