Erdogan je govorio na konferenciji za novinare u Istanbulu pred polazak na sastanak Generalne skupštine UN-a u New Yorku sljedeće sedmice.

Govoreći o procesu pristupanja njegove zemlje Evropskoj uniji, Erdogan je rekao kako će Ankara napraviti neophodne procjene oko nedavnog razvoja događaja.

- Nakon ovih procjena možemo se razići s EU ako bude potrebno - poručio je Erdogan.

Komentarišući izvještaj Europskog parlameta o Turskoj za 2022. godinu, Erdogan je poručio kako se "EU pokušava udaljiti od Turske".

Erdogan se također osvrnuo na proces prisutpanja Švedske NATO-u, još jednom poručivši kako ta zemlja mora ispuniti svoje obaveze.

- Prije svega, Švedska mora ispuniti svoju dužnost. Nije dovoljno pripremiti zakon, potrebno ga je provesti. Ako dopuštaju teroristima demonstracije pod zaštitom švedske policije, to znači da ne ispunjavaju svoje obaveze - rekao je Erdogan, te dodao:

- Zapad uporno govori "Švedska, Švedska". Mi kažemo da ne možemo reći da ili ne dok naš parlament ne odluči.

Turska je proširila prijedlog za vođenje trosmijernih pregovora o azerbejdžanskoj regiji Karabah, uključujući te dvije zemlje i susjednu Armeniju, istovremeno izražavajući spremnost za četverostrane razgovore koji bi uključivali Rusiju, rekao je danas Erdogan.

- Njima (Azerbejdžanu i Armeniji) smo prenijeli naš prijedlog za trilateralni sastanak pod našim vodstvom. Osim trilateralnog pristupa, dali smo i četverostrani prijedlog - kazao je Erdogan.

Rekao je kako na to još nije bilo odgovora, napomenuvši da će o tome razgovarati sa svojim azerbejdžanskim kolegom Ilhamom Alijevim.