open-navfaktor-logo
search
Ankara
Erdogan: EU ostaje strateški prioritet Turske
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak u Ankari kako, uprkos činjenici da je njegova zemlja izložena nepravdi, Evropska unija (EU) ostaje strateški prioritet Turske.
13.01.2022. u 13:43
get url
text

Erdogan se danas u palati Cankaya obratio ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Turskoj, gdje je govorio o odnosima njegove zemlje i EU-a.

Poručio je kako svima treba biti jasno da je Turska uložila velike napore u kontekstu borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma.

- Da nije bilo naših napora, migrantska kriza bi se još više produbila, broj žrtava bi bio veći, terorizam još više divljao, nestabilnost bi zahvatila mnogo šire područje - rekao je Erdogan.

Kazao je kako EU treba spriječiti sabotažu odnosa Turske i Evrope skrivanjem iza izgovora solidarnosti unutar unije.

- Nadamo se da će se Evropska unija 2022. godine riješiti strateške kratkovidnosti i hrabrije razvijati odnose s Turskom - poručio je Erdogan.

Iznio je i kritike na račun EU-a u kontekstu kiparskog pitanja, te poručio:

- Nažalost, EU je, dok je slijepo djelovao kao glasnogovornik grčke strane, ignorisao prava i zakone kiparskih Turaka koji su neodvojivi dio tog područja.

Rekao je da svako ko može objektivno sagledati, jasno vidi i priznaje da je "Turska ključna zemlja u prevladavanju prijetnji s kojima se suočava Evropska unija".​​​​​​​

- Uprkos svoj nepravdi kojoj smo bili izloženi, Evropska unija ostaje naš strateški prioritet, nastavljamo težiti u tom smjeru - zaključio je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.