open-navfaktor-logo
search
Na Trumpov poziv
Erdogan doputovao u radnu posjetu Washingtonu
Erdogana su u zračnoj bazi Andrews dočekali ambasador Turske u SAD-u Serdar Kilic, stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu, šef Protokola SAD-a Cam Henderson i drugi zvaničnici
12.11.2019. u 22:07
get url
text

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan stigao je u Washington gdje će boraviti u dvodnevnoj radnoj posjeti na poziv američkog predsjednika Donalda Trumpa. 

Erdogana su u zračnoj bazi Andrews dočekali ambasador Turske u SAD-u Serdar Kilic, stalni predstavnik Turske pri UN-u Feridun Sinirlioglu, šef Protokola SAD-a Cam Henderson i drugi zvaničnici.

U delegaciji predsjednika Erdogana se nalaze i njegova supruga Emine, ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu, ministar trezora i finansija Berat Albayrak, ministar odbrane Turske Hulusi Akar, ministrica trgovine Turske Ruhsar Pekcan, šef predsjedničkog ureda za komunikacije Fahrettin Altun i glasnogovornik Ureda predsjednika Republike Turske Ibrahim Kalin.

Erdogan je u posjetu u Washington stigao na poziv američkog kolege Donalda Trumpa, a iz Direkcije za komunikacije pri Uredu turskog predsjednika saopćeno je da će Erdogan i Trump razgovarati o svim aspektima bilateralnih odnosa. Dvojac će predvoditi i sastanak proširenih delegacija Turske i SAD-a.

U saopćenju se navodi da će tokom sastanaka biti razgovarano i o nizu važnih regionalnih i globalnih tema, s akcentom na situaciju u Siriji, borbi protiv terorizma. Delegacije će razmotriti i moguće poteze u pravcu jačanja uzajamne solidarnosti i saradnje.


Tokom posjete SAD-u Erdogan će se obratiti privrednicima na skupu kojeg organizira Trgovinska komora SAD-a.


Turski predsjednik bi također trebao posjetiti i Centar Diyaneta u saveznoj državi Maryland i tamo se sastati s predstavnicima turske dijaspore i predstavnicima muslimanske zajednice u SAD-u.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.