open-navfaktor-logo
search
Zvanična posjeta
Erdogan dočekao članove Predsjedništva BiH u Ankari: Dodik počasnu gardu pozdravio sa "merhaba, asker"
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan dočekao je u Ankari članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, Šefika Džaferovića i Željka Komšića.
16.03.2021. u 14:28
get url
text

VEZANI TEKST - Džaferović uoči sastanka s Erdoganom: Potpisat ćemo sporazum koji će biti početak gradnje autoputa 

Erdoganov doček članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Ankari uživo je prenošen na zvaničnom Twitter profilu turskog predsjednika.

Nakon ceremonije svečanog dočeka uz vojne počasti ispred Predsjedničke palate u Ankari, tokom koje je predsjedavajući Dodik počasnu gardu pozdravio na turskom jeziku s "merhaba asker", počeo je sastanak članova Predsjedništva BiH s Erdoganom, nakon čega će biti održan i sastanak delegacija Turske i BiH.

Tokom zvanične posjete planirano je potpisivanje Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima i Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola. Ove sporazume će potpisati ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović, koji je član delegacije BiH koja boravi u zvaničnoj posjeti Republici Turskoj.

{$galerijaFotografija}

Planirano je potpisivanje i Memoranduma o razumijevanju između Agencije za unapređenje stranih investicija BiH i Ureda za investiranje Predsjedništva Republike Turske o saradnji na promociji investicija. Memorandum će potpisati direktorica Agencije Milica Marković.

{$galerijaFotografija}

Članovi Predsjedništva BiH su se tokom zvanične posjete sastali sa predsjednikom Velike narodne skupštine Republike Turske Mustafom Sentopom. 

Također, članovi Predsjedništva BiH će posjetiti i Anitkabir u Ankari, mauzolej prvog predsjednika i osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka, gdje će odati počast i položiti cvijeće.

Kako je ranije najavljeno, tokom ove posjete će biti potpisan sporazum o izgradnji autoputa Sarajevo - Beograd. Također, bit će govora i o tome kako unaprijediti trgovinsku razmjenu dvije zemlje, o proizvodnim investicijama koje iz Turske trebaju stići u BiH, a također će se razgovarati i o borbi protiv pandemije koronavirusa.

Velika narodna skupština Republike Turske - 16. 3. 2021.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.