open-navfaktor-logo
search
Oštre poruke
Erdogan: Cilj inicijativa koje predvodi Macron je obračun s islamom i muslimanima
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da su antiislamska i antimuslimanska retorika aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe, te kako je glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Macron, obračun s islamom i muslimanima.
20.10.2020. u 15:07
get url
text

Erdogan se videoporukom obratio na sastanku ministara, predsjednika, glavnih muftija država članica Organizacije islamske suradnje (OIC) i zemalja posmatrača, koju je putem interneta organizirala Uprava za vjerske poslove Republike Turske.

Govoreći o iskušenjima s kojima je danas suočen islamski svijet, Erdogan je istakao da se muslimani suočavaju s mnogim kompliciranim problemima, od terorizma do gladi, od neznanja do nepravde, pa do unutrašnjih sukoba.

- Vjerujem da bismo kao muslimani trebali više slušati jedni druge i češće razmjenjivati ideje u ovom bolnom i vremenu punom iskušenjima kroz koje prolazimo - poručio je Erdogan.

Rekao je kako se, nažalost, danas čuju krikovi iz drevnih islamskih gradova koji stoljećima osvjetljavaju čovječanstvo i koji se pamte po znanju, mudrošću i miru.

- Na svjetskom nivou svakodnevno u prosjeku hiljadu naše braće muslimana bivaju žrtve terorizma ili nasilja. Rasizam, podjele na plemena i mezhebe, te smutnja terorizma poprimili su dimenziju problema koji uništavaju islamski svijet iznutra. Nemoguće je prihvatiti i pristati na situaciju u kojoj i ubijeni, ali i ubica izgovaraju Allahu ekber - rekao je Erdogan.

Naveo je kako tužna slika muslimana ohrabruje imperijaliste i neprijatelje islama.

- Uznemireni usponom islama koriste krize koje su sami proizveli za napade na našu vjeru. Antiislamska i antimuslimanska retorika su aparat kojim zapadni političari prikrivaju svoje neuspjehe. Termini poput "francuski islam", "evropski islam", "austrijski islam", koji su se pojavili u posljednje vrijeme, su najbolji pokazatelji toga. Glavna svrha takvih inicijativa, koje predvodi francuski predsjednik Macron, obračun je s islamom i muslimanima - naveo je Erdogan.

Pod krinkom "borbe protiv ekstremizma", umjesto borbe protiv terorizma, cilja se na pasivan, nespretan, kukavički i nepretenciozan profil muslimanskog građanina, koji ne reagira na okrutnost i ne diže glas protiv nasilnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.