open-navfaktor-logo
search
Potvrdio Kalin
Erdogan će u nedjelju razgovarati sa Putinom
Glasnogovornik Ureda predsjednika Turske Ibrahim Kalin izjavio je da je predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan jučer imao telefonski razgovor s predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim i britanskim premijerom Borisom Johnsonom u vezi s rusko-ukrajinskim ratom.
05.03.2022. u 14:45
get url
text

-Danas će nastaviti razgovore sa čelnicom Evropske unije i premijerom Kanade. Sutra će također razgovarati sa ruskim čelnikom Vladimirom Putinom - rekao je Kalin u obraćanju novinarima u Istanbulu.

Podsjećajući da rat u Ukrajini traje već deseti dan i da se razaranja nastavljaju, Kalin je kazao da Turkiye čini napore da se zaustavi ovaj rat. U tom kontekstu, Kalin je dodao da predsjednik Erdogan vodi vrlo intenzivne diplomatske razgovore.

- Također nastavljamo sa apelima svim stranama, posebno ruskoj strani, da odmah prekinu napade i sjednu za pregovarački sto - kazao je Kalin te dodao:

- Naš osnovni princip je, naravno, očuvanje i poštivanje teritorijalnog integriteta, suvereniteta i političkog jedinstva Ukrajine u okviru međunarodnog prava. Također, naš osnovni pristup je i da, šta god bile zabrinutosti i zahtjevi koje je Rusija iznijela, to se ipak treba rješavati pregovorima, a ne ratom.

Kalin je također kazao da će rezultati biti vrlo poražavajući ako rat u Ukrajini potraje.

- Na primjer, napad na najveću nuklearnu elektranu u Ukrajini je jasan primjer mogućeg scenarija katastrofe. Tamo je zapravo izbjegnuta velika katastrofa. Dok se vodi takav rat, nuklearna eksplozija bi uzrokovala velika razaranja u cijelom regionu. Zabilježene su civilne žrtve, vojne žrtve. Gradovi se ruše. Ovo se mora spriječiti. Svi naši napori, zajedno sa svim našim saveznicima, imaju cilj da spriječimo rat mobilizacijom svih sredstava koja su nam na raspolaganju - rekao je Kalin te dalje poručio:

- Turska je jedan od rijetkih aktera koji može razgovarati s obje strane. Naš predsjednik ima veoma dobre odnose i sa Putinom i sa Zelenskim. Fokusirani smo na ono što možemo uraditi kako bi doprinijeli okončanju rata. Turkiye je spremna da pruži svoj doprinos.

Istakao je da će u tom smislu diplomatski napori predsjednika Turske Erdogana biti dodatno intenzivirani.

Na pitanje da li Turska razmatra donošenje odluke o sankcijama Rusiji, rekao je da ne planiraju sankcije Moskvi.

- U ovom trenutku nemamo plan o sankcijama. Prije svega, ne želimo da budemo dovedeni u poziciju da budemo strana u ovom ratu. Moramo i dalje nastaviti razgovarati sa obje strane. Naravno, ne želimo da ovo negativno utiče na našu ekonomiju. Moramo se zapitati, ako svi poruše mostove sa Rusima, ko će onda razgovarati sa Rusijom? Od velike je važnosti da sagovornik kojem ruska strana vjeruje i dalje razgovara s njima. Samo na taj način se mogu izbjeći veliki sukobi i ratovi. Ova linija povjerenja mora biti otvorena kako bi se postigao uspjeh u pregovorima i unutar diplomatije. Turska će u tom smislu nastaviti da pruža svoj doprinos. U suprotnom, neće biti moguće da se cijeli region spasi od ovih razaranja - rekao je Kalin.

Na pitanje o mogućem ishodu pregovora između predstavnika Ukrajine i Rusije, Kalin je kazao da je važno da se vode pregovori.

- Ne želim biti pesimista, ali dok se ovi intenzivni napadi nastavljaju na ukrajinske gradove, bilo bi naivno očekivati ​​od pregovaračkog stola konkretno obavezujući izhod koji će direktno uticati na situaciju na terenu na pozitivan način. Zato ruska strana treba da pregovaračkom stolu pruži veoma ozbiljnu šansu. U svakom slučaju, ne bi trebali nastaviti dalje uništavanje i trebaju omogućiti konkretan rezultat za pregovaračkim stolom, koji će pozitivno uticati na realnost na terenu - kazao je Kalin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.