open-navfaktor-logo
search
Brod "Abdulhamid Han"
Erdogan: Bušenja u Mediteranu su nadležnost Turske, za to nam ne treba ničije dopuštenje
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u utorak kako su istraživanja i bušenja koja provode na Mediteranu nadležnost Turske i da im za to nije potrebno ničije dopuštenje.
09.08.2022. u 15:17
get url
text

VEZANI TEKST - Erdogan obišao brod za sondažna bušenja "Abulhamid Han"

Svečanoj ceremoniji upriličenoj povodom isplovljavanja broda "Abdulhamit Han" prisustvovali su predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, potpredsjednik Fuat Oktay, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar odbrane Hulusi Akar, brojne zvanice i gosti.

Republika Turska je poduzela intenzivne aktivnosti bušenja u svojim vodama u posljednje četiri godine. Brod "Abdulhamid Han", nazvan po jednom od osmanskih sultana, će se pridružiti dosadašnjoj turskoj floti od tri broda za istraživanje ugljovodonika. Ovo impozantno plovilo je dugačko 238 metara i široko 42 metra, a teško je 68.000 tona. Njegova maksimalna dubina bušenja je 12.200 metara. Ima visinu tornja od 104 metra i kapacitet od 200 članova posade.

Obraćajući se na svečanosti povodom isplovljavanja broda, Erdogan je poručio kako je "sondažni brod "Abdulhamid Han" simbol nove vizije Turske na polju energetike".

- Turska s brodovima "Fatih", "Kanuni", "Yavuz" i "Abdulhamid Han" posjeduje rijetku flotu za bušenja u svijetu. Sada u ovom području imamo naša četiri broda za bušenje i dva broda za seizmička istraživanja - rekao je Erdogan.

Pojasnio je kako sondažni brod "Abdulhamid Han" šalju do bušotine "Yorukler-1", 55 kilometara od Gazi-paše (obala Mersina).

- Bušotina "Yorukler-1" bit će prvi korak našeg opsežnog poslovnog plana u istočnom Mediteranu - kazao je Erdogan, te dodao:

- Naše operacije istraživanja i bušenja u Mediteranu su u našoj nadležnosti. Za to nam ne treba ničije dopuštenje.

Osvrnuo se i na istraživanja u Crnom moru.

- U prvoj fazi vađenja crnomorskog plina planiramo dovršiti operacije u deset bušotina i do 2023. godine taj gas staviti na korištenje našem narodu - naveo je Erdogan.

Svečanosti u luci Tasucu u Mersinu prisustvovali su i potpredsjednik Fuat Oktay, ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez, ministar odbrane Hulusi Akar, brojne zvanice i gosti.

Republika Turska je poduzela intenzivne aktivnosti bušenja u svojim vodama u posljednje četiri godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.