Erdogan se obratio učesnicima svečanosti u Rizeu na kojoj su otvoreni dodatni objekti izgrađeni na Fakultetu inženjerstva i arhitekture i Pedagoškom fakultetu u tom turskom gradu.

- Kada smo došli na vlast iz budžeta se za naše univerzitete izdvajalo 2,5 milijardi lira, a do ove godine smo tu stavku povećali na 36 milijardi lira - kazao je Erdogan.

Ističući kako i dalje postoje krugovi koji ne žele razvoj univerziteta u Anadoliji, Erdogan je kazao da će najbolji odgovor tim krugovima biti veliki uspjesi koje ti univerziteti ostvaruju na domaćem i međunarodnom planu.

- U periodu ispred nas ćemo na vrh liste prioriteta staviti porodicu, obrazovanje, kulturu, umjetnost i sve povezane oblasti - kazao je Erdogan.

Turska je nedavno saopćila plan razvoja Nacionalnog svemirskog programa, a predsjednik te zemlje Erdogan je danas Rizeu kazao da su taj plan i postavljanje visokih ciljeva u toj oblasti obradovali sve koji u srcu gaje ljubav prema Turskoj.

Kazao je da postoje krugovi koji se raduju svakom problemu s kojim se Turska suoči i omalovažavaju svaki njen uspjeh.

- Kada jednog dana pošaljemo našu letjelicu i astronauta u svemir, već mogu čuti kako ti krugovi govore zar nam nije bila dovoljna Zemlja - kazao je Erdogan i dodao da Tursku niko ne može odvratiti sa njenog puta razvoja, uključujući i razvoj svemirskog nacionalnog programa.