open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Erdogan: Budžetska izdvajanja za univerzitete povećali smo sa 2,5 na 36 milijardi lira
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas da je ta zemlja povećala budžetska izdvajanja za univerzitete sa 2,5 milijardi na 36 milijardi turskih lira.
12.02.2021. u 14:17
get url
text

Erdogan se obratio učesnicima svečanosti u Rizeu na kojoj su otvoreni dodatni objekti izgrađeni na Fakultetu inženjerstva i arhitekture i Pedagoškom fakultetu u tom turskom gradu.

- Kada smo došli na vlast iz budžeta se za naše univerzitete izdvajalo 2,5 milijardi lira, a do ove godine smo tu stavku povećali na 36 milijardi lira - kazao je Erdogan.

Ističući kako i dalje postoje krugovi koji ne žele razvoj univerziteta u Anadoliji, Erdogan je kazao da će najbolji odgovor tim krugovima biti veliki uspjesi koje ti univerziteti ostvaruju na domaćem i međunarodnom planu.

- U periodu ispred nas ćemo na vrh liste prioriteta staviti porodicu, obrazovanje, kulturu, umjetnost i sve povezane oblasti - kazao je Erdogan.

Turska je nedavno saopćila plan razvoja Nacionalnog svemirskog programa, a predsjednik te zemlje Erdogan je danas Rizeu kazao da su taj plan i postavljanje visokih ciljeva u toj oblasti obradovali sve koji u srcu gaje ljubav prema Turskoj.

Kazao je da postoje krugovi koji se raduju svakom problemu s kojim se Turska suoči i omalovažavaju svaki njen uspjeh.

- Kada jednog dana pošaljemo našu letjelicu i astronauta u svemir, već mogu čuti kako ti krugovi govore zar nam nije bila dovoljna Zemlja - kazao je Erdogan i dodao da Tursku niko ne može odvratiti sa njenog puta razvoja, uključujući i razvoj svemirskog nacionalnog programa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.