open-navfaktor-logo
search
Turski predsjednik
Erdogan: Blizu smo da Tursku uvedemo među deset najvećih ekonomija na svijetu
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu je otvorio branu na istoku zemlje, javlja Anadolu Agency (AA).
20.06.2020. u 16:09
get url
text

Erdogan je putem videokonferencije prisustvovao svečanom otvaranju brane u provinciji Kars te tom prilikom istakao da je Turska pored postojećih 299 izgradila još 585 brana u posljednjih 18 godina tokom vladavine Stranke pravde i razvoja (AK).

- Kad smo došli na vlast, u našoj zemlji je bilo 276 brana. Danas Turskoj poklanjamo 585. branu u posljednjih 18 godina - kazao je Erdogan.

U obraćanju, istakao je da je Turska od početka epidemije koronavirusa ostvarila značajan napredak i u pogledu stanja demokratije i ekonomije.

- Suočili smo se sa pandemijom tokom koje su čak i razvijene zemlje ostale bespomoćne. Mi nismo imali problema u pogledu zdravstvene infrastrukture, lanaca snadbijevanja hranom i medicinskom opremom te efikasnim upravljanjem u pogledu javne sigurnosti - rekao je turski predsjednik.

Posebno je naglasio dobar i pravovremen odgovor turskih institucija po pitanju ekonomije.

"Znakovi po pitanju oporavka u oblasti ekonomije prilično su snažni", dodao je Erdogan, iznoseći prognozu da će Turska u drugoj polovini godine ostvariti "ogroman zamah u ekonomiji".

- Stupamo u eru u kojoj će se još više osjećati prisustvo Turske u pogledu globalne proizvodnje i lanaca snabdijevanja. Naše najveće prednosti su kvalitetan i dinamičan ljudski kapital, strateška lokacija i snažna infrastruktura, a sve to nam može uveliko pomoći da ostvarimo prilike koje stoje pred nama. Kao nikada ranije, blizu smo da Tursku uvedemo među deset najvećih ekonomija na svijetu - kazao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.