open-navfaktor-logo
search
Odnosi u Sredozemlju
Erdogan: Bili smo blagi kada su izvođeni napadi na Tursku, ali Grčka ne odgovara na isti način
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je kako nikada neće pogeti glavu pred razbojništvom u njihovom kontinentalnom pojasu niti ustuknuti pred jezikom sankcija i prijetnji, javlja Anadolu Agency (AA).
15.08.2020. u 20:08
get url
text

Erdogan je danas govorio na programu koji je organiziran za članove Stranke pravde i razvoja (AK Parti), koji je održan u Rizeu.

Tom prilikom podsjetio je kako Turska uspješno vodi najopsežnije i najuspješnije operacije protiv terorističkih organizacija.

- Ne samo iznutra, nego na svim strateškim terenima, od Sredozemlja do Iraka, Sirije, Libije, hrabro štitimo naša prava - rekao je Erdogan.

Dodao je kako se Turska zalaže i za prava svih ugnjetavanih širom svijeta, uključujući Palestinu, Jemen, Siriju, Arakan i Libiju.

Osvrnuo se i na nedavne razgovore s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel te čelnikom Vijeća EU Charlesom Michelom.

- Koraci koji su poduzeti nakon toga… Uvijek smo bili blagi i olakšavali kada su izvođeni napadi na Tursku, ali Grčka na naš pristup ne odgovara na isti način. Zbog toga, ako će nastaviti tako, trebali bi znati da ćemo mi uraditi potrebno. Bilo da je međunarodno pomorsko pravo bilo s aspekta ustaljenih konvencija, naša zemlja je do kraja u pravu po ovom pitanju - rekao je Erdogan.

Dodao je kako će ovo pravo štititi svim raspoloživim sredstvima.

- Oni koji su prije stotinu godina sitnom politikom izostavili Tursku iz energetskih resursa na jugu, neće u tome uspjeti u Istočnom Mediteranu. Nikada nećemo pogeti glavu pred razbojništvom u našem kontinentalnom pojasu. Nećemo ustuknuti pred sankcijama i jezikom prijetnji. Kako smo prije stotinu godina pocijepali i odbacili Sevr, čiji je cilj bio razdijeliti našu zemlju, istom odlučnošću ćemo danas štititi 'Plavu domovinu' - poručio je Erdogan.

Osvrnuo se i na istraživanja koja provodi brod "Oruc Reis" te kazao kako se ona odvijaju prema planu.

- Oruc Reis će svoje aktivnosti nastaviti do 23. augusta. Ukoliko u ovom procesu bude i najmanjeg uznemiravanja, nećemo se ustručavati prigodno odgovoriti - rekao je Erdogan.

Naglasio je kako nikako nisu za podizanje tenzija niti stavljaju ruke na nečija prava, već da štite prava i interese kiparskih Turaka.

Osvrnuo se i na korake poduzete u Sredozemlju, a u duhu međunarodnog prava i dobrosusjedskih odnosa.

- Od Grčke očekujemo da ne djeluje na nečija huškanja, nego postupa razumno, a naročito da što prije bude obustavljena praksa nad našom braćom u Zapadnoj Trakiji koja podsjeća na državni teror. Pogledajte, u Zapadnoj Trakiji bivaju napadnute naše džamije i škole. Nasuprot tome, mi u Trabzonu završavamo restauraciju manastira Sumela i jučer su došli u Sumelu i obavili molitvu. Mi nemamo problem ni sa kim kad je u pitanju vjerska sloboda. Svako u ovoj zemlji može sigurno ispoljavati svoju vjeru - rekao je Erdogan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.