open-navfaktor-logo
search
Osnivačka skupština
Erdal Trhulj predsjednik Inženjerske komore Federacije BiH
Članovi Komore su inženjeri građevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije 
23.01.2020. u 18:49
get url
text
Erdal Trhulj

Inženjerska komora Federacije BiH, čiji je cilj unapređenje rada i statusa inženjerske struke, osnovana je danas u Sarajevu. Članovi Komore su inženjeri građevine, arhitekture, mašinstva, saobraćaja, elektrotehnike, IT, šumarstva, metalurgije, hemije, geologije, rudarstva, geodezije, poljoprivrede i prehrambene tehnologije te drugih profila.

Osnivačka skupština Inžinjerske komore FBiH održana je u okviru četvrte naučno-stručne konferencije o značaju razvoja tehnike, tehnologije, inovatorstva, inovativnosti i informacionih tehnologija INN&TECH. Usvojeni su pravilnik i poslovnik o radu Skupštine, te izabran privremeni saziv Upravnog odbora koji će se dopunjavati kako se budu formirale sekcije Inžinjerske komore, a Erdal Trhulj je izabran za predsjednika. 

Ideja o formiranju Inženjerske komore, kako je kazao član Inicijativnog odbora i predsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić, postoji niz godina, posebno imajući u vidu da inženjerska struka u BiH neorganizovana i da poslovi u oblasti prostornog i urbanističkog planiranja, projektovanja, izgradnje objekata i drugih oblasti značajnih za planiranje i izgradnju, zaštite opštih i pojedinačnih interesa u obavljanju poslova u inženjerskim djelatnostima, nisu u cjelosti sistemski uređeni i postoje mnogi problemi s kojima se inženjerska struka susreće.

- Mi inženjeri volimo da kažemo da smo konkretni i da se naše djelovanje može nacrtati matricom, a dosad jedino inženjerska struka nije imala komoru. U Privrednoj komori Federacije BiH smo radeći kroz naše industrijske sekcije i udruženja spoznali problematiku kompanija, ali i pojedinaca, inženjera posebno kada je riječ o licencama, zakonodavnom okviru i drugo - kazao je Jašarspahić za Fenu dodajući da će Inženjerska komora djelovati kao strukovna asocijacija unutar Privredne komore FBiH.

Najveći problemi s kojima se ova struka suočava, prema njegovim riječima, odnose se na nedovoljnu uređenost sistema u vezi priznavanja licenci, polaganja stručnih ispita i sl., a novoosnovana komora će omogućiti kontinuiranu edukaciju u svakoj od sekcija koje će biti formirane u narednom periodu.         

-  Veliki broj mladih ljudi inžinjera prijavljenih za ovu osnivačku skupštinu pokazuje da imamo inženjera i da oni žele da podijele svoje znanje i iskustvo. Na ovaj način i mi u Privrednoj komori dobijamo najveću bazu esperata. Najvjerovatnije ćemo kasnije ići ka nekoj digitalnoj formi, jednom posebnom web portalu i forumu gdje će biti moguće prezentirati svoje radove, nuditi usluge, kao i interaktivnu bazu ponude i potražnje - dodao je Jašarspahić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.