open-navfaktor-logo
search
Nova metoda na SKB-u
ERCP pretrage: Pacijenti iz Hercegovine više ne moraju ići vani na preglede
Sveučilišna klinička bolnica Mostar pokrenula je konačno ono što je nedostajalo u gastroenterologiji  i zbog čega su pacijenti odlazili u Zagreb, Sarajevo, Split, i slično. Riječ je o uvođenju ERCP pretrage na Klinici za unutrašnje bolesti s centrom za dijalizu SKB Mostar.
07.02.2020. u 11:54
get url
text

ERCP je skraćeni naziv za retrogradnu koledokopankreatografiju, odnosno dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage žučnih vodova i vodova gušterače. Kako je kazao direktor SKB Mostar Ante Kvesić,  kompletna oprema nabavljena je prije pet, šest mjeseci, no zbog tehničkih razloga i edukacije kadra je tek sada pokrenuta.

Šefica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Monika Tomić istaknula je kako su educirali mladi kadar uz stručno mentorstvo Željka Puljiza, pročelnika Zavoda za gastroenterologiju i hepatologiju KBC Split. Puljiz je tom prilikom naglasio kako je ovo jedna od malih kockica koja je nedostajala Mostaru da bude prava evropska bolnica. Dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Milenko Bevanda istaknuo je kako je ovo jedna metoda koja je visoko sofisticirana, može se koristiti i u dijagnostičkom i u terapijskom smislu.

- S ovim načinom izbjeći ćemo brojne operativne zahvate koje bi inače morali raditi da ne postoji ova pretraga - pojasnio je Bevanda.

Metodu će provoditi mladi liječnik Ante Bogut, koji je prošao posebnu edukaciju za to.

-Ovo je za mene veliki izazov, jer u Bosni i Hercegovini postoji samo par liječnika koji se time bave. Dosta je teško a nadam se da će biti dobro- istaknuo je Bogut.

Na uređajima vrijednim milion i 100 hiljada maraka, prvi pacijenti su već danas na pretragama, a narednih dana se očekuje dolazak pacijenata iz čitave Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.