- Trumpova administracija sada je u partnerstvu s Izraelom kroz nedavno oformljenu komisiju za aneksiju novim objavama još građevinskih radova i širenja nelegalnih izraelskih kolonijalnih naselja na zemlji koja pripada državi Palestini – navodi Erakat u saopćenju za javnost.

Erakatovi komentari uslijedili su nakon posljednje izraelske odluke da izgradi 2.500 novih stambenih jedinica u južnom Jerusalemu, pored usvajanja plana o izgradnji 9.000 novih stambenih jedinica u sjevernom djelu grada.

- Aktuelne izraelske objave predstavljaju provedbu Trumpovog plana (za bliskoistočni mir), koji zahtijeva hitnu međunarodnu akciju na odvraćanju Izraela i SAD-a od njihovih kontinuiranih kršenja međunarodnog prava i poretka – izjavio je Erakat.

Izraelske aktivnosti širenja naselja smatraju se nelegalnim po međunarodnom pravu i jednom od najvećih prepreka mirovnim pregovorima između Palestine i Izraela zakočenim od 2014.

Američki državni sekretar Mike Pompeo objavio je, ipak, u novembru 2019. da američka vlada više ne smatra izraelska naselja na Zapadnoj obali "nekonzistentnim" s međunarodnim pravom, u potezu koji je dodatno oslabio nadu u budućnost izraelsko-palestinskih mirovnih pregovora, prenosi Xinhua.