Ponedjeljak, 29.05.2023.
FOTO: ARHIV

Epilog akcije "Mreža III": Uhapšeno 14 osoba, za dvije se još traga

Akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za neovlaštenu proizvodnju i promet droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija

Ukupno 14 osoba je uhapšeno u akciji "Mreža III" koju pripadnici Uprave policije MUP-a ZDK od jutros provode na području Zenice.

Kako je potvrdila glasnogovornica MUP-a ZDK Aldina Alić, aktivnosti policije na terenu su pri kraju, a za još dvije osobe koje su u bijegu se traga.

Uhapšeni su privedeni u policijske prostorije na kriminalističku obradu, a akcija se provodi u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona i po naredbama Općinskog suda u Zenici.

Timovi MUP-a Zeničko-dobojskog kantona rano jutros započeli su istovremene pretrese na 21 lokaciji na području Zenice, a kako je ranije saopćio MUP ZDK, akcija je usmjerena na otkrivanje i procesuiranje osoba koja se sumnjiče za krivična djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija.

U pretresima je pronađena i oduzeta određena količina opojne droge (marihuana i spid), namijenjene za uličnu prodaju, koja će biti predmet potrebnih vještačenja i mjerenja, veći broj mobitela, digitalne vage, dvije ručne bombe, dva pištolja, jedan gasni pištolj, veća količina municije, kao i drugi predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

- Ova akcija predstavlja nastavak operativnih akcija "Mreža I" i "Mreža II", koje su sprovedene u 2016. i 2017. godini, i u okviru kojih su izvršeni deseci pretresa, veći broj osumnjičenih osoba je lišen slobode, te su pronađene i oduzete značajne količine opojnih sredstava, nelegalnog oružja, novca i drugih predmeta koji potječu iz krivičnih djela, počinjenih od osoba koje su bile meta operativnih akcija - navodi se u saopćenju.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh