open-navfaktor-logo
search
Sve više komplikacija
Epidemiološka situacija u Goraždu sve teža: Tokom noći četiri mlađe osobe prebačene na KCUS
Epidemiološka situacija na području Bosansko-podrinjskog kantona (BPK) Goražde naglo se pogoršava, a samo u posljednja 24 sata, od 28 testiranih uzoraka, koronavirus potvrđen je kod 15 osoba.
12.03.2021. u 16:53
get url
text

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Medina Bičo upozorava da je situacija zabrinjavajuća.

- Sve novozaražene osobe su iz Goražda i uglavnom se radi o osobama koje su već imale respiratorne simptome i javile se u Covid ambulantu. Zabrinjavajuće je da smo tokom noći imali četiri transporta u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu gdje se radi o mlađim osobama koje su razvile težu kliničku sliku, tako da su morale biti transportovane zbog komplikacija. Jedna osoba smještena je u Kantonalnu bolnicu Goražde, a trenutno je na području BPK 46 oboljelih, 156 osoba je u izolaciji, a ukupno devet pacijenata je hospitalizirano u KCUS-u - precizirala je Bičo.

Dodala je da se mnogo pacijenata koji su razvili komplikacje upala pluća liječi u kućnim uslovima, putem mobilnih timova Doma zdravlja.

- Već se osjeti pritisak na zdravstvo i zabrinjavajuće je da je situacija sve teža, sve više mlađih ljudi razvijaju komplikacije te ukoliko se nastavi ova situacija, usljed ionako iscrpljenog zdravstvenog sistema, možemo doći u priliku da se neće moći pružiti zdravstvene usluge – upozorila je ona.

Direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK-a Medina Bičo

Na naglo pogoršanje situacije u tom kantonu upozorila je i Krizni štab ministarstva zdravstva, inspekciju te Vladu BPK Goražde od kojih očekuje i donošenje restriktivnijih mjera.

- Postojeće mjere se krše jer da su se poštovale ne bi bili u ovakvoj situaciji. Dakle, poduzimanje oštrijih mjera uz poštivanje postojećih je jedini način da se presiječe lanac transmisije. Mi smo poslali dopis da ih upozorimo na situaciju u ovim uslovima gdje bi svako ograničenje dobro došlo i hitno moramo poduzeti nešto da se ovo spriječi, svaki pojedinac mora biti odgovoran. Evidentan je i prenos virusa u radnim kolektivima gdje se takođe ne poštuju mjere, i zaista je žalosno da imamo ovaj rezultat, nakon godinu borbe sa virusom - kazala je Bičo.

Navela je da je problem i skrivanje kontakata od strane osoba koje imaju simptome.

-Iako osoba ima simptome, ostali članovi porodice odlaze na posao ili u školu što je jako neodgovorno jer dok otkrijemo kontakte, već imamo prenos virusa u kolektivima. Apel građanima zaista da izbjegavaju skupove, druženja, a čak i ako boravimo u prirodi, na otvorenom, moramo voditi računa o distanci - naglasila je direktorica Zavoda za javno zdravstvo BPK Goražde.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.