open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Epidemiološka situacija u Brčkom sve složenija
Šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović istaknuo je u srijedu na konferenciji za medije kako je epidemiološka situacija u Brčko distriktu BiH, kao i prethodnih nekoliko dana, sve složenija.
08.07.2020. u 15:27
get url
text

- Jučer smo imali 38 zaraženih, a do danas i tri nova slučaja zaraze mlađih osoba. Aktivnih ovog trenutka imamo 16 zaraženih. Povećava se broj osoba koje su pod zdravstvenim nadzorom kao posljedica povećanja broja zaraženih. Hospitalizirano je šest osoba, dvije mlađe osobe, tri srednje životne dobi i jedna osoba starije životne dobi. Lakša klinička slika odnosi se na četiri osobe, jedna osoba je sa srednje teškom kliničkom slikom i težu kliničku sliku ima jedna osoba, koja je na respiratoru - rekao je.

Pezerović je još jednom apelirao na građane da poštuju epidemiološke mjere, saopćeno je iz Vlade Brčko distrika BiH.

- Sukladno situaciji, po ko zna koji put, apeliram na sve građane da se pridržavaju epidemioloških mjera, držanja fizičke distance, nošenja zaštitne opreme, da izbjegavaju veće skupove i koriste dezinfekcijska sredstva. Tako ćemo pomoći sebi, svojoj porodici, ali i cijeloj zajednici - naglasio je on.

Mjere u Distriktu jučer su pooštrene, kazao je Pezerović, te dodao da je do petka na snazi ograničenje rada ugostiteljskih objekata do 23 sata, jer je, kako je naveo, ocjena bila da se poslije tog perioda okuplja veliki broj ljudi. 

- U fazi smo analiziranja, očekivati je i nove mjere ako se situacija nastavi komplicira - kazao je, te dodao kako se vrši analiza stanja zaliha zaštitnih sredstava i zaštitne opreme kako bi se centralizirano izvršila nabavka dodatnih.

Što se tiče testiranja Pezerović je rekao kako se testiranje kao i do sada vrši prema utvrđenim kriterijima, navodi se u saopćenju.

- Posljednjih sedam dana je iznimno povećan broj testiranja zbog izražene potrebe i povećanja broja slučajeva koji ispunjavaju kriterije i podliježu testiranju. Testiranje se vrši na tri mjesta. Jedan dio testova ide za Tuzlu, a ostala se vrše na dva postojeća PCR-a u Brčkom. Očekujemo i treći PCR te još masovnija testiranja tada - zaključio je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.