open-navfaktor-logo
search
Krizni štab ZDK
Epidemiološka situacija nepovoljna: U Kantonalnoj bolnici Zenica 105 oboljelih od COVID-19
Ministar zdravstva i predsjednik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Zeničko-dobojskog kantona Adnan Jupić rekao je da je epidemiološka situacija u ovom kantonu još nepovoljna, iako je broj oboljelih od koronavirusa u posljednjoj sedmici nešto manji od sedmičnog prosjeka s početka ovog mjeseca.
18.11.2020. u 15:45
get url
text

Prema podacima Instituta za zdravlje i sigurnost hrane u Zenici, u ZDK je do sada registrovano oko 5.120 slučajeva zaraze, oporavljeno je 2.710, a aktivnih je 2.160 slučajeva. Do sada je u ovom kantonu od koronavirusa umrlo 250 osoba.

- Krivulja pozitivnih i oporavljenih kod nas ima najmanje varijacije, tako da zadržavamo stabilano funkcionisanje zdravstvenih ustanova, što omogućava da još pružaju pacijentima odgovarajuću zdravstvenu uslugu - rekao je Jupić nakon sjednice Kriznog štaba.

Stopa smrtnosti je nešto veća nego u Federaciji BiH, ali, ipak, u granicama svjetskog prosjeka, što je, smatra, posljedica što ZDK nema klinički centar, ima znatno manji broj ljekara, te slabijih kapaciteta i opremljenosti zdravstvenih ustanova.

Krizni štab ZDK donio je odluku da se ide u nabavku određene količine lijeka Favira kako bi se liječenjem u kućnim uvjetima smanjio broj teških pacijenata koji moraju ići na bolničko liječenje.

Jupić je rekao da Ministarstvo zdarvstva još nije dobilo odgovor od Kriznog štaba FBiH i drugih kantona od kojih je traženo da ustupe jedan broj ljekara, prvenstveno infektologa i anesteziologa, kojih najviše nedostaje Kantonalnoj bolnici Zenica.

U ovoj ustanovi trenutno je hospitalizirano 105 oboljelih od koronavirusa, od čega je šest na respiratoru, tako da sa 260 raspoloživih kreveta za ovu namjenu KBZ ima kapaciteta da prihvati još veći broj oboljelih. Takva je situacija i u Općoj bolnici Tešanj.

- Najveći problem je što nemamo dovoljno zdravstvenog kadra. Ljudi su iscrpljeni, imamo vrlo veliki broj zdravstvenih radnika izvan stroja zbog infekcije koronavirusom, ali još nismo došli u situaciju da neko ko mora u bolnicu nema mjesta. U ograničenom kapacitetu usluga se pruža i ne-covid pacijentima - rekao je Jupić.

Krizni štab je usvojio korigovani Plan pripravnosti kojim je predviđeno da timovi primarne zdravstvene zaštite preuzmu aktivni nadzor nad oboljelim sa blažom kliničkom slikom koji se liječe u kućnim uvjetima.

Ovakav aktivni nadzor će povećati dostupnost usluga pacijentima kroz obavezu timova primarne zdravstvene zaštite da oboljele od COVID-19 koji imaju blažu kliničku sliku i koji se liječe u kući, svakodnevno telefonski provjeravaju njihovo zdravstveno stanje, a po potrebi i da se organizuju kućne posjete zdravstvenih profesionalaca. Ovim će se blagovremeno reagovati i pacijente kod kojih se razvije teža klinička slika upućivati u bolnicu.

Naglasio je da je Vlada Zeničko-dobojskog kantona jedina pružila adekvatnu pomoć i podršku zdravstvenom sektoru, te da je potrebno da se ozbiljno angažiraju i svi drugi nivoi vlasti, uključujući i lokalni nivo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.