open-navfaktor-logo
search
Koronavirus
Epidemiologinja prim. dr. Pitić: U ponedjeljak smo imali najmanje 150 poziva, panika je bezrazložna
Prim. dr. Aida Pitić, epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kazala je kako nema razloga za paniku zbog informacija o koronavirusu, te da se treba ponašati u skladu sa preporukama. 
26.02.2020. u 13:29
get url
text

- Što se tiče panike, ona je u cijelom svijetu, pa tako i kod nas. Međutim, sve je to zaista bezrazložno i za nju nema mjesta, te se treba ponašati u skladu sa preporukama. Ljudi često zovu na telefon dežurnog epidemiologa. U ponedjeljak smo na taj broj imali najmanje 150 poziva - kazala je dr. Pitić. 

Objasnila je kako uposlenici Zavoda u ovakvim situacijama djeluju preventivno i ne izlaze na teren nakon poziva građana koji prijavljuju eventualne simptome novog virusa. 

- Na teren po preporuci epidemiologa idu uposlenici Doma zdravlja i Hitne medicinske pomoći. Mi radimo prevenciju širenja virusa - dodala je. 

Objasnila je kako je ekipa Zavoda jučer, nakon što su trojica državljana Kine koji su bili sumnjivi slučajevi, prebačeni na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, otišla u hotel u kojem su turisti boravili.   

- Urađena je dezinfekcija prostora, još jednom su date upute uposlenicima tog hotela. Mi ne pregledamo pacijente jer po svojoj djelatnosti nismo zaduženi za tretman pacijenata. To radi primarna zdravstvena zaštita i ostali nivoi zdravstvene zaštite. Mi smo preventivna grana medicine i bavimo se svojim poslom, a ostali nivoi zdravstvene zaštite se bave svojim poslom - zaključila je.

Iz Zavoda su na svoj zvaničnoj web stranici izdali uputstvo za osobe koje su boravile ili dolaze iz Italije, pokrajina Lombardija i Veneto.

- U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim koronavirusom, preporučuje se osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile ili dolaze iz Italije (pokrajine Lombardija i Veneto), da se jave dežurnom epidemiologu putem telefona +387 62 086 282, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) savjetuje se pozivanje na broj telefona +387 62 086 282, na koji će se javiti dežurni epidemiolog i obavijestiti mobilni tim Doma zdravlja ili Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, koji će doći na adresu, obaviti pregled i odrediti dalje postupanje. Do dolaska mobilnog tima savjetuje se ostati kod kuće i po mogućnosti poduzeti mjere samoizolacije, s ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata). Nadamo da će se ove preporuke ozbiljno shvatiti i primjenjivati s ciljem zaštite zdravlja stanovništva - navodi se u uputstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.