open-navfaktor-logo
search
Novi virus
Epidemiolog Zvizdić: Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija
Virusolog i epidemiolog, profesor Šukrija Zvizdić upozorio je da se građani moraju pridržavati naredbi Federalnog štaba civilne zaštite te da moraju svakodnevni način života prilagoditi novonastaloj situaciji.
18.03.2020. u 13:42
get url
text

- Građani moraju shvatiti da je ovo jako ozbiljna situacija jer virusna infekcija može trajati kraće ili duže, ukoliko budemo neodgovorni - istakao je Zvizdić za Fenu.

Naglasio je da građani trebaju shvatiti da izlaženje iz stana i svi socijalni kontakti moraju biti svedeni na najmanju moguću mjeru.

- Sve zdravstvene usluge, koje nisu urgentne, moraju se svesti na najmanju mjeru jer se građani kod ljekara mogu inficirati i pogoršati svoje zdravstveno stanje - kazao je.

Budući da je broj zaraženih koronavirusaom nizak, Zvizdić ističe da su mjere adekvatne, ali da će povećanjem broja inficiranih naredbe biti strožije, kao u Italiji ili Španiji.

Kao primjer strožijih pravila, naveo je Srbiju, u kojoj je angažovana vojska i gdje su na snazi apsolutne mjere i kontrola.

- Ako se ne budemo ponašali prema ovim naredbama, onda dolaze još rigoroznije zabrane - istakao je.

Zvizdić kaže da se ne može predvidjeti do kada će trajati epidemija jer je to novi virus.

- Svo stanovništvo na svijetu nema iskustvo sa novim virusom, tako da ne možemo znati šta će se desiti - zaključio je Zvizdić u razgovoru za Fenu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.