- Simptomatologija koja se po Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prati i ono što mi pratimo, to su visoka temperatura, kašalj i otežano disanje, i naravno kasnije komplikacije upale pluća. Ali to su simptomi koji su isti kao kod gripe, teško je to razlikovati. Jedina poveznica je epidemiološka veza, to jeste da ta osoba dolazi iz tog nekog rizičkog područja ili je bila u kontaktu sa oboljelom osobom od koronavirusa - kazala je Pošković-Bajraktarević.

Istakla je da mnogi građani već sada zovu bolnice kako bi se informisali o situaciji u vezi sa koronavirusom.

- Građani nas zovu svako malo. Ali opet kažem, mora biti epidemiološka veza, znači, ne treba da se brine osoba koja je bila u Sarajevu, nigdje nije putovala, a ima visoku temperaturu. To može biti i gripa. Znači, mora da ima naredba koja je jučer izašla za osobe koje dolaze iz Lombardije, to jest sjeverni dio Italije, osobe koje dolaze iz Wuhana, sva ona žarišta, one se nama trebaju javljati i mi ih stavljamo pod zdravstveni nadzor, pratimo ih, a ako se razvije neki od ovih simptoma, onda ide sljedeća procedura, neko testiranje, ali mora biti epidemiološka veza - kazala je Pošković-Bajraktarević.

Napomenula je da ipak nema potrebe za velikom panikom, jer stanje nije alarmantno.

- Bespotrebno se diže panika. Teško je razlikovati, jer je sada i sezona gripe, ali opet kažem, mora biti epidemiološka veza, osobe moraju dolaziti iz tih epidemioloških žarišta ili biti u bliskom kontaktu sa oboljelim osobama - rekla je specijalista epidemiologije.

Na kraju je dodala da je veoma važno poduzeti sve preventivne mjere kao i kod gripe.

- To su higijena ruku, često prati ruke, koristiti dezinfekciona sredstva na bazi alkohola, čišćenje prostorija, provjetravanje, izbjegavanje skupova s velikim brojem ljudi - kazala je Pošković-Bajraktarević.