open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno u ZJZ
Epidemija u TK: Veliki broj ljudi otrovan u objektu brze hrane u Srebreniku
Većina pacijenata ima gastrointestinalne tegobe poput proliva, povraćanja te osjećaju malaksalost uz povišenu temperaturu
29.08.2019. u 15:13
get url
text
UKC Tuzla
UKC Tuzla

Na području Tuzlanskog kantona izbila je epidemija trovanja hranom, a Zavod za javno zdravstvo (ZJZ) TK već je pokrenuo korake da se ona i zvanično proglasi. Od 27. avgusta popodne do jutros ZJZ bilježi 71 osobu sa simptomima trovanja hranom, a izvor zaraze je u Srebreniku.

- Mi smo već proglasili opasnost od epidemije. Prema izvještaju Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik te službi u Gradačcu, Gračanici i Tuzli, sve upućuje da su sve osobe komzumirale određene proizvode iz istog ugostiteljskog objekta u Srebreniku. Sve osobe povezuje taj objekat, jer je i razgovor s oboljelom osobom iz Tuzle potvrdio da je jela proizvod u tom objektu. Upravo je za proglašenje epidemija, uz broj oboljelih, bitno i mjesto odakle sve potiče - kaže Blaško Topalović, epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Najviše oboljelih je u Srebreniku 63, u Tuzli ih je dvoje, a ostali su iz Gradačca, odnosno Gračanice. Na Infektivnu kliniku UKC-a Tuzla do jutros se javilo 17 pacijenata, a u toku današnjeg dana njih još pet. Na liječenju je zadržano osam oboljelih sa simptomima trovanja hranom, dok su ostali pušteni kući.

Većina pacijenata ima gastrointestinalne tegobe poput proliva, povraćanja te osjećaju malaksalost uz povišenu temperaturu.

- Mi smo uputili obavijest Ministarstvu zdravstva TK o opasnosti od epidemije s kojom tražimo saglasnost da se epidemija i zvanično proglasi. Epidemija je već na sceni sada to treba službeno proglasiti - kaže Topalović.

Federalna sanitarna inspekcija je obaviještena i uslijedit će provedba mjera koje naredni federalni sanitarni inpektor.

Nezvanično, izvor zaraze je objekat brze prehrane "Fresh" u Srebreniku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.