open-navfaktor-logo
search
Ne odustaju od projekta
EPBiH šalje prijedlog u vezi s Blokom 7, kakav će biti stav Vlade i Parlamenta FBiH
Iako je sekretar Energetske zajednice Janez Kopač u utorak izjavio kako je Bosna i Hercegovina odustala od projekta izgradnje Bloka 7 Termoelektrane u Tuzli, u Elektroprivredi BiH tvrde da nikakva odluka nije donesena.
23.09.2021. u 11:48
get url
text

VEZANI TEKST - Kopač: Kinezi žele projekte bez rizika, sa državnom garancijom, Blok 7 bi za BiH bio ekonomska katastrofa

- BiH nije odustala od Bloka 7. Uprava i Nadzorni odbor EPBiH rade na prijedlogu koji će biti upućen u narednih 10 do 15 dana Vladi Federacije BiH, odnosno Parlamentu FBiH. Želimo da taj dokument obuhvati sve aspekte ovog projekta.

Ponavljam, EPBiH jeste da se nastavi projekat, ali bez mijenjanja stavki u ugovoru kako to predlaže izvođač radova, konzorcij kineskih komapnija - kaže za Faktor Izet Žigić, predsjednik Nadzornog odbora EPBiH.

Kopač je naglasio "da se ostalo u projektu, BiH bi morala vraćati kredit koji je pod državnom garancijom i siguran sam da bi država to morala platiti jer bi Elektroprivreda BiH imala ekonomske probleme i onda bi Federacija BiH to platila".

- To su ogromne pare za Federaciju BiH, koje bi mogle dovesti ovaj entitet skoro do bankrota - tvrdi Kopač.

Žigić pretpostavlja na šta je mislio Kopač.

VEZANI TEKST - Predsjednik NO EPBiH Izet Žigić o Bloku 7 u Tuzli: Nismo za izmjene ugovora sa Kinezima

- Blok 7 je predratna priča, a ne kako se misli unazad nekoliko godina. Kada se ulazilo u tu priču, niko nije razmišljao o penalima za CO2. Čini mi se da je Kopač na to mislio kada je spominjao negativni finansijski aspekt.

Radi se o ogromnoj cijeni i otvara se pitanje koliko treba iznositi cijena električne energije da se ne bi bilo u minusu. Da li to EPBiH može izdržati? Mislilo se da će ti penali biti uvedeni od 2035. godine, a po svemu sudeći, to će se desiti znatno ranije. S druge strane, nameće se pitanje kako ćemo snabdijevati potrošače električnom energijom. Cijene skaču, domaćinstvima u Njemačkoj struja je skuplja za šest posto  - ističe Žigić.

Predsjednik Kine Xi Jinping je tokom obraćanja na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija najavio "kako Kina više neće graditi nove termoelektrane na ugalj u inostranstvu, kao svoj doprinos rješavanju problema klimatskih promjena". 

Žigić smatra da se to neće ticati Bloka 7.

VEZANI TEKST - Šta ako propadne projekat Blok 7: Kako će FBiH vratiti 214 miliona KM avansa uplaćenog Kinezima

- Mislim da se to odnosi na nove ugovore, nove poslove, tako da ne bi trebalo imati utjecaja na Blok 7. Moram naglasiti da posao u vezi s Blokom 7 nije bio vođen samo na nivou kompanija, već ne državnom nivou. S jedne strane BiH i FBiH, a s druge Kina - podvlači Žigić.

Parlament FBiH je početkom 2019. godine dao garanciju za kreditno zaduženje od nešto više od 600 miliona eura Elektroprivrede BiH kod Izvozno-uvozne banke Kine (Exim) radi izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. 

- Zastupnici DF podržali su taj projekat iz dva razloga. Za svaku državu, pa tako i za BiH, od ogromne važnosti da je neovisna kada je u pitanju energetski, komunikacijski, transportni i poljoprivredni aspekt. Dalje, bitan je i socijalni momenat, ogroman broj ljudi radi u rudnicima, pogotovo u Tuzlanskom kantonu i oni će imati još dugo posla ako bude Bloka 7. 

Istovremeno, znali smo da postoji opasnost od penala zbog CO2 koji nastaje sagorijevanjem uglja. Kada dobijemo dokument iz EPBiH, zauzet ćemo stav. Mnogo je tu aspekata, teško je ugasiti veliki broj radnih mjesta, u vanjskotrgovinskoj razmjeni BiH sa svijetom značajnu ulogu ima izvoz električne energije... - kaže zastupnik DF-a Dževad Adžem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.