open-navfaktor-logo
search
Pisali i Komšiću
EPBiH kupuje 620.000 tona uglja: Sindikat Kreke smatra da je to "ključ u bravu" za tuzlanski rudnik
Elektroprivreda Bosne i Hercegovine (EPBiH) kroz Obavještenje o nabavci iskazala je namjeru o kupovini 620.000 tona uglja. 
18.10.2021. u 21:14
get url
text

Ovaj potez u Sindikatu radnika Rudnika uglja (RU) Kreka iz Tuzle, doživljavaju kao direktnu prijetnju opstanku najvećeg rudnika uglja u Federaciji BiH.

- To je za Kreku ključ u bravu, odnosno jasna poruka da nam taj rudnik ne treba. Radi se o iznosu nabavke koji predstavlja pola godišnje proizvodnje Kreke, to su ogromne količine - kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika RU Kreka.

Objava nabavke

Elektroprivreda je 6. oktobra objavila obavijest o nabavci 620.000 tona lignita u pregovaračkom postupku, za potrebe Termoelektrane Tuzla u periodu od 2021. do 2022. godine. Procijenjena cijena ugovora, prema obavijesti o nabavci koja je u posjedu Faktora, iznosi 35.149.660 KM. Rok za dostavu ponuda je 12. novembar ove godine.

Prosta matematika govori da je cijena tone uglja po navedenoj nabavci, bez PDV-a, iznosi 56,93 KM. Kreka, kao dio Koncerna Elektroprivrede BiH, svoj lignit Elektroprivredi BiH prodaje po cijeni od oko 45 KM bez PDV-a.

- Ako se analizira visina finansijskih sredstava koje EPBiH namjerava izdvojiti za kupovinu navedenih količina uglja u 2022. godini i nedavne ugovore o nabavci uglja između EPBiH i RITE Stanari u Stanarima, vidljivo je da je namjera EPBiH da se u toku 2022. godine u TE Tuzla plasira 620 hiljada tona lignita iz RiTE Stanari - navodi se u dopisu Sindikata Kreke.

Potrebe TE Tuzla

Nezvanično saznajemo da Termoelektrani Tuzla godišnje treba oko 1,8 miliona tona uglja, od čega trećina otpada na mrki ugalj. To znači da je planirana nabavka od 620 hiljada tona predstavlja trećinu tih godišnjih potreba, a čak polovinu potreba za lignitom, što je ugalj koji se proizvodi u Kreki. Ono što je u ovom momentu sigurno je da taj ugalj neće doći iz Kreke jer ona zbog dugova na ime poreza ne može ni učestvovatri u ovom procesu nabavke.

Kada isključimo Kreku kao dobavljača, jedini rudnik u BiH, koji realno može osigurati tolike količine uglja jeste rudnik Stanari, koji se nalazi na pola puta između Doboja i Prnjavora.

Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH, ovim povodom, u petak je uputio pismo predsjedniku Demokratske fronte (DF) i članu Predsjedništva BiH Željku Komšiću, jer je generalni direktor Elektroprivrede BiH Admir Andelija, kako navode u pismu, bio izbor političke partije na čijem je on čelu.

Još jedno pismo danas je otišlo premijeru Tuzlanskog kantona Kadriji Hodžiću i kantonalnim predstavnicima svih parlamentarnih stranaka u kantonu.

{$galerijaFotografija}

Kreka dopisi
1 od 7
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.