Enver Suljagić: Ne može se taksista prijaviti u Bratuncu, a raditi u Sarajevu

objavljeno: 12.07.2018. u 15:22

Novim izmjenama i dopunama Zakona o taksi prijevozu u Kantonu Sarajevo uvedeno je da se sva vozila koja nemaju dopunsku taksi oznaku, a koju izdaje kantonalna služba, smatraju ilegalnim.

Samim tim, taksisti iz Istočnog Sarajeva su "upali" u tu kategoriju i pored toga što imaju licencu i sve druge potrebne dokumente. Uvedena je i kontramjera vozačima iz KS u Istočnom Sarajevu pa i oni moraju skidati oznake.

Ima li naznaka da će se promijeniti zakon da taksisti kada prelaze entitetsku liniju između Sarajeva i Istočnog Sarajeva više ne moraju "skidati firmu", bilo je jedno od pitanja Enveru Suljagiću na današnjoj press konferenciji povodom otvaranja novog Dispečerskog centra Sarajevo-Taxija.

- Tako je odredio zakon i to se mora poštovati. Ne može taksista doći u Sarajevo i raditi, a plaća obaveze i doprinose u nekom drugom gradu gdje je prijavljen. To su i mediji napuhali, jer neće se nikom oduzimati pravo na rad. Ako ste primili mušteriju bilo gdje, vožnja se može bez problema završiti u Sarajevu, Istočnom Sarajevu ili bilo kojem drugom mjestu u BiH. Legalnim taksistima odgovara ovakav način rada. Ne može se taksista prijaviti u Bratuncu, a radi 24 sata u Sarajevu – odgovorio je Suljagić.

Najveći problem je objasniti turistima, a i našim građanima, zašto se mora skinuti taksi oznaka sa automobila prilikom prelaska entitetske linije, "a zbog toga često gubimo i mušterije, jer nemaju povjerenja u nas", ispričali su nam taksisti koji legalno obavljaju svoj posao, jer se boje kazne koja iznosi oko 500 maraka!