open-navfaktor-logo
search
Sporovi
Entiteti se svađaju i tuže, a po prilivu novca od poreza obaraju sve rekorde
Bevanda na svakoj sjednici Upravnog odbora UIO stavlja na dnevni red poravnanja i koeficijente za raspodjelu, ali nema saglasnosti entiteta i ne može se usvojiti odluka bez njihovih glasova
06.09.2019. u 14:12
get url
text

Međusobne tužbe Federacije i Republike Srpske u vezi s raspodjelom prihoda od indirektnih poreza, a koje su najavili iz vlada oba entiteta, rezultat je činjenice da Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine nije donosio odluke o raspodjeli. 

- Naime, Upravni odbor UIO treba za svaki kvartal u godini donijeti odluku o koeficijentima za redovnu raspodjelu prihoda, dakle četiri puta u toku godine se te odluke moraju mijenjati. Također, nakon šest mjeseci trebali su donijeti odluku o prvom privremenom poravnanju, a nakon svih 12 mjeseci u godini odluku o drugom privremenom poravnanju. Nažalost, te odluke se nisu donosiile. Da jesu, sad ne bi postojao ovaj problem – pojašnjava naš izvor dobro upućen u ovu problematiku.  

Kako dalje objašnjava, isto tako, odluka o poravnanju u raspodjeli prihoda između entiteta nije donesena još od 2012. godine.

Apsurdno je, kaže on, da se ovakve stvari dešavaju u trenutku kada oba entiteta ubiru rekordne iznose od indirektnih poreza. Potvrđuje to i danas objavljenim podatkom UIO da su i u ovoj godini, za sada, dobili 246 miliona KM više u odnosu na prošlu, koja je bila rekordna, "a opet se svađaju i tuže".

Upitan za ovu problematiku, Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju UIO, kaže da je Uprava organ koji je nadležan isključivo za provedbu propisa iz oblasti indirektnih poreza, pa tako i za provedbu odluka o koeficijentima za raspodjelu prihoda.

- U tom smislu UIO je do sada proveo sve odluke o redovnoj raspodjeli prihoda i sve odluke o poravnanjima raspodjele prihoda od indirektnih poreza, koje je do sada Upravni odbor UIO usvojio. Naravno, odluke koje Upravni odbor nikad nije usvojio, nisu ni mogle biti provedene jer nisu postojale. Trenutna raspodjela prihoda od indirektnih poreza vrši se prema Odluci o koeficijentima za raspodjelu prihoda iz juna mjeseca 2017. godine. Prema toj Odluci Federaciji BiH se rapoređuje 64,26 posto, Republici Srpskoj 32,19 posto i Brčko distriktu 3,55 posto. Čim Upravni odbor donese odluku o novim koeficijentima, kao i odluke o poravnanjima za prethodne godine, UIO će kao organ nadležan za provedbu to i izvršiti – kazao nam je Kovačević.

Kovačević: Odluke koje Upravni odbor nikad nije usvojio nisu ni mogle biti provedene 

Odgovor na pitanje zašto se odluke ne donose potražili smo i u Upravnom odboru UIO. Članovi odbora su i entitetski te državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda, koji predsjedava ovim tijelom.      

- Predsjedavajući UO na svakoj sjednici stavlja na dnevni red poravnanja i koeficijente za raspodjelu, ali nema saglasnosti entiteta i ne može se usvojiti odluka bez njihova oba glasa. Pokušava se naći rješenje na sjednicama. Ne možemo komentarisati najave tužbi niti ulaziti u njihovu suštinu dok ne stignu na izjašnjenje – rečeno nam je u kabinetu predjedavajućeg UO UIO Vjekoslava Bevande.

Podsjetimo, Vlada FBiH stava je da bi, zbog neodobravanja prijedloga obračuna drugih privremenih poravnanja između entiteta za 2012. i 2016. godinu, Republika Srpska trebala isplatiti Federaciji BiH ukupan iznos od 31.901.174,13 KM s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom.

S druge strane, premijer RS-a Radovan Višković odgovorio je da se tužba protiv FBiH odnosi na period od maja 2017. do 31. decembra 2018. godine te da je dug Federacije prema RS-u veći od njenog duga prema ovom entitetu. Podsjetio je da je Republika Srpska već dobila jednu tužbu od 28 miliona KM, od čega su do sada naplaćena četiri miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.