Riječ je o dva muškarca (jedan je mlađe životne dobi, jedan srednje) i četiri žene (jedna je mlađe životne dobi, dvije su srednje životne dobi i jedna je starije životne dobi). Tri osobe su iz Skender Vakufa, dvije iz Nevesinja i jedna iz Banje Luke. Većina osoba je imala kontakt sa osobama kod kojih je ranije potvrđeno prisustvo novog virusa korona, saopćila je Vlada RS-a.

Кod jedne osobe zaposlene u domu za starije osobe u Skender Vakufu potvrđeno je prisustvo novog virusa korona i u ovoj ustanovi bit će sprovdene sve potrebne epidemiološke mjere u smislu testiranja kontakata i dezinfekcije objekta. Testiranje je izvršeno u okviru epidemiološkog nadzora osoba koje rade u domovima za starije osobe. Testirano je još 48 osoba iz ovog tipa ustanova u Banjoj Luci, Skender Vakufu i Bosanskoj Gradišci i ovi testovi su negativni.

Svi testirani u posljednja 24 časa iz Doma penzionera u Banjoj Luci su negativni na novi virus korona, a nadležna higijensko-epidemiološka služba nastavlja pojačani nadzor nad zdravstvenim stanjem korisnika i zaposlenih u ovoj ustanovi. Testirano je i 11 zdravstvenih radnika, 36 osoba iz lokalnih karantina ili objekata za izolaciju, kao i 17 radnika koji rade na kasama u marketima. Svi ovi uzorci su negativni na novi virus korona.

Trenutno, novi virus korona u Republici Srpskoj je potvrđen kod ukupno 534 osobe, 17 osoba je preminulo od posljedica bolesti izazvane novim virusom korona, dok je 251 osoba oporavljena od COVID-19. U RS-u do sada je izvršeno ukupno 7.943 laboratorijskih testiranja na novi virus korona. U Univerzitetskom kliničkom centru RS-a ukupno se liječi 127 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo koronavirusa. Na Odjeljenju COVID 19 hospitalizovano je 38 pacijenata teže kliničke slike, dok je u izolaciji pet pacijenata.

Кod sedam pacijenata zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, dvije osobe su na nekom vidu podrške neinvanzivnom mehaničkom ventilacijom. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UКC) je šest pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UКC) je 69 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U Bolnici "Sveti Apostol Luka" u Doboju zbrinuto je četvero pacijenata sa COVID 19 oboljenjem, u Općoj bolnici Trebinje šest osoba, u Bolnici "Srbija" u Istočnom Sarajevu pet i u Bolnici "Doktor Mladen Stojanović" u Prijedoru dva pacijenta.

Кada su u pitanju objekti za izolaciju i broj osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome COVID-a 19, u Studentskom centru "Nikola Tesla" u Banjoj Luci nalazi se 75 osoba, u Studentskom domu u Trebinju 18, u Studentskom domu u Istočnom Sarajevu tri i u Studentskom centru Zvornik dvije osobe.

U RS-u pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 4.204 osobe, a nadzor je završen kod 19.780 osoba. Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a još jednom podsjeća građane da se strogo pridržavaju propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja novog virusa korona. Ministarstvo i Institut za javno zdravstvo RS-a nastavit će da redovno obaviještavaju javnost o epidemiološkoj situaciji u RS-u, saopćila je Vlada RS-a.