open-navfaktor-logo
search
Dodikova politika
Entitet glumi državu; Novitović: Brčaci će se priključiti spasiocima iz RS-a; Brčko distrikt: Bit ćemo dio tima BiH
Spasilačka ekipa koju čini 10 pripadnika iz Odsjeka civilne zaštite Odjeljenja za javnu sigurnost i Crvenog krsta/križa Brčko distrikta BiH sinoć je krenula u misiju pružanja pomoći područjima koja su pogođenim zemljotresom na jugu Turske i Sirije.
09.02.2023. u 10:10
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnici o odlaganju Vijeća ministara da odobri slanje pomoći Turskoj: Nastavak projekta rušenja ugleda BiH

Šef Odjeljenja za javnu sigurnost Bogdan Bratić napomenuo je da se radi o samoodrživoj ekipi spasilaca.

- Tim koji šaljemo je samoodrživ, to znači da su osigurani sa šatorima, grijalicama, agregatima, medicinskom opremom, te materijalima za potrebe spašavanja ljudi iz ruševina - izjavio je Bratić.

Zbog očiglednih opstrukcija političara iz bh. entiteta Republika Srpska u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine spasilačke ekipe su u Tursku otišle odvojeno, kao entitetske službe. Predsjednik RS-a Milorad Dodik je od toga napravio predstavu kazavši "kako je veoma važno da u Turskoj bude vidljiv RS", dok je ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić namjerno odugovlačio sa procedurom. 

Na tom antidržavnom narativu uslijedila je i izjava Milana Novitovića, direktora Republičke uprave za civilnu zaštitu, da će se spasiocima iz RS-a pridružiti i oni iz Brčko distrikta.

No iz Brčko distrikta tvrde drugačije.

- Naša ekipa djelovat će kao dio tima iz BiH. Vlada Brčko distrikta osigurala je novac za ovu ekspediciju i nema nikakvu obavezu prema drugim ekipama - kazali su za Faktor iz Službe za informisanje Brčko distrkita.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.