open-navfaktor-logo
search
Pomeli konkurenciju
Englezi ove zime na pojačanja "skršili" više od 800 miliona eura, niko iz liga petice nije im ni do koljena
Fudbalska pijaca u najjačim evropskim fudbalskim prvenstvima, odnosno ligama petice, zatvorena je sinoć tačno u ponoć.
01.02.2023. u 11:50
get url
text

U posljednjim minutama prijelaznog roka u Engleskoj je ostvaren rekordan transfer. Chelsea je za Argentinca iz Benfice Enza Fernandeza platio 120 miliona eura. Prethodni rekord držao je Jack Grealish za kojeg je Manchester City platio Aston Villi 117,5 miliona eura.

Englezi su ove zime bili bez konkurencije kada je u pitanju prijelazni rok.

Klubovi iz engleske Premier lige na pojačanja su potrošili 824 miliona eura, podaci su specijaliziranog portala Transfermarkt.

Koliko su Englezi bili dominantni, a takav status im omogućavaju enormni prihodi od TV prava, najbolje pokazuje činjenica da su Francuzi, Nijemci, Španci i Italijani zajedno potrošili 244 miliona eura.

Francuzi su za pojačanja izdvojili 117 miliona eura, Nijemci 68 miliona eura, Španci 31 milion eura, a Italijani 28 miliona eura.

Novcem se najviše razbacivao Chelsea. Izuzev Enza Fernandeza (120 miliona eura), londonski klub je Shakhtaru za Mihajla Mudryka platio 70 miliona eura, Monacu za Benoita Badiashilea 38 miliona eura, PSV-u za Noni Maduekea 35 miliona eura, a Lyonu za Mala Gusta 30 miliona eura.

Od zapaženih transfera vrijedi istaknuti prelazak Anthonyja Gordona iz Evertona u Newcastle za 45,6 miliona eura i dolazak Codyja Gakpa iz PSV-a u Liverpool za 42 miliona eura.

Kada su u pitanju reprezentativci Bosne i Hercegovine, Dennis Hadžikadunić skrasio se na posudbu u Mallorcu (Španija), dok je potencijalni Zmaj Seid Hamulić potpisao za Toulouse (Francuska).

Iako je trgovanje u najjačim evropskim ligama završeno, u narednim danima neće nedostajati zanimljivih transfera. Zimski prijelazni rok u Austriji traje do 6. februara, u Turskoj do 8. februara, u Rumuniji do 13., Mađarskoj do 14., Švicarskoj i Hrvatskoj do 15. februara.

Vjerovatno će Amir Hadžiahmetović, veznjak Zmajeva, promijeniti dres u Turskoj, odnosno iz Konyaspora preći u Bešiktaš. Prema turskim medijima ozvaničenje saradnje samo je pitanje sata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.