open-navfaktor-logo
search
Prijeko potrebno
Engleska: Građanima dostupno testiranje na COVID-19 dva puta sedmično, i to besplatno
Građanima Engleske bit će dostupno besplatno testiranje na koronavirus dva puta sedmično, najavila je u ponedjeljak britanska vlada.
05.04.2021. u 08:40
get url
text

Besplatno testiranje brzim testovima dosad je bilo dostupno samo najranjivim skupinama u pandemiji koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson rekao je da je testiranje prijeko potrebno kako se ne bi ugrozio dosadašnji uspjeh britanske kampanje vakcinisanja i postepeno popuštanje mjera.

- S obzirom na to da nastavljamo činiti dobar napredak u našem programu vakcinisanja i uz naš plan opreznog popuštanja mjera koje je u toku, redovno brzo testiranje još je važnije kako bismo bili sigurni da se ti napori neće potratiti - saopćio je Johnson.

Dodoa je da zato sada nude besplatne brze testove za sve u Engleskoj, te je poručio građanima da će to pomoći "kako bismo opet mogli viđati voljene osobe i činiti stvari u kojima uživamo."

Kompanije sa više od 10 zaposlenih moći će zatražiti brze testove za svoje radnike, a redovno testiranje nastavit će se i u školama. Pojedinci će se moći testirati u lokalnim centrima za testiranje ili naručiti test na kućnu adresu.

Britanija je dosad vakcinisala više od polovine odraslih AstraZenecom i Pfizerom, a otvaranje škola u martu nije dovelo do porasta zaraza.

Johnson bi danas trebao predstaviti planove za pokretanje privrede i nova pravila za ulazak u zemlju.

Dok se većina Evrope ponovo zatvara zbog porasta zaraza koronavirusom, britanski premijer trebao bi iznijeti novosti o planu postepenog popuštanja mjera idućih mjeseci.

Ujedinjeno Kraljevstvo teško je pogođeno u pandemiji i s gotovo 127.000 žrtava COVID-19 ima peti najveći broj mrtvih u svijetu iza Sjedinjenih Američkih Država, Brazila, Rusije i Indije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.