open-navfaktor-logo
search
Predsjednik kluba
Enes Peštek: BK Željezničar u ovoj sezoni Regionalne lige prednost dao mlađim bokserima
Bokserski klub Željezničar, koji i ove sezone učestvuje u Regionalnoj bokserskoj ligi, trenutno je sedmi na tabeli.
07.11.2022. u 20:01
get url
text

Predsjednik BK Željezničar Enes Peštek je u razgovoru za Fenu kazao da je treće kolo regionalnog takmičenja na rasporedu 17. i 18. decembra u Loznici, te da će to biti prekretnica, da li će Željezničar uspjeti izboriti bodove za plasman među prva četiri tima.

- Moram reći s jednom dozom opreza, da prije nećemo uspjeti, nego hoćemo. Ali nada i želja zadnje umiru, pa vidjet ćemo šta ćemo postići - naveo je on.

Istaknuo je da BK Željezničar za ovu godinu nije uspio obezbijediti oficijelnog i generalnog sponzora.

- Kvalitetni bokseri egzistiraju na način da se mora neka naknada njima priznati kroz nastup. Na osnovu sponzorstva to nismo uspjeli obezbijediti i prednost je u ovoj sezoni data mlađim bokserima, kako bi se oni 'brusili' i sticali jedno iskustvo i kvalitet za naredne sezone - kazao je Peštek.  

Naglašava da su ih, s jedne strane, volja, želja, htijenje, entuzijazam, pa i 'obraz države' koji se kroz ovaj sport i na ovaj način brani u regiji, inicirali i pokrenuli da uđu u utrku, a s druge strane su ovi problemi koje imaju.

Peštek podsjeća da su prošle godine uspjeli sve to ogranizirati i obezbijediti sredstva, tako da je i rezultat na kraju došao - BK Željezničar je ušao u top četiri najkvalitetnije ekipe i konačno zauzeo treće mjesto.

- Za ovu godinu će biti puno teže. Mi smo trenutno sedmi na tabeli. Volja i htijenje su s jedne strane, i nastupi i branjenje boja kluba i reprezentovanja države, a s druge strane je nemoć. Institucije jesu odgovorile zadatku na način podrške kroz javne pozive, ali to su minimalna sredstva koja ne mogu zatvoriti troškove nijednog kola, jer ipak je ovo region. Regionalna liga je jedna ozbiljna priča, gdje nastupaju seniori, najkvalitetniji borci regije, odnosno prostora bivše Jugoslavije. To zahtijeva puno odricanja, htijenja, ali i sredstava - ističe Peštek.  

Napominje da će u Loznici vidjeti hoće li uspjeti izboriti plasman u top četiri.

- Ako ne, onda ćemo vidjeti da se za naradnu sezonu pokušamo reorganizirati na način kako jedan klub zahtijeva, s jedne strane strukovnu i kadrovsku, a s druge strane i finansijsku podršku da bismo izašli što kvalitetniji i onako kako nas doživljavaju u regionu, a to je kao jedan od najrespektabilnijih klubova - navodi predsjednik BK Željezničar.

Napomenuo je da je nekoliko ponajboljih boksera Željezničara iz prošle sezone potpisalo za Slaviju iz Banja Luke, "koja se vratila ove godine i iza koje je finansijski stao Grad Banja Luka".

- To je jedno ogromno pojačanje za Slaviju, što sama tabela govori da je Slavija trenutno prva na tabeli. Naša ekipa je prepolovljena, iz finansijskih razloga - kazao je Peštek, te dodao da će početkom naredne godine poduzeti određene aktivnosti kako bi ušli u narednu sezonu puno kvalitetniji i organizovaniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.