open-navfaktor-logo
search
Borba protiv korone
EMMAUS i Cengiz Insaat: Isporučeni testovi, zaštitna oprema i dezinfekciona sredstva bolnici u Goraždu
Iako se od početka epidemije koronavirusa lavovski bore, Kantonalnoj bolnici Goražde najveći problem dosad bio je nedostatak testov, budući da su ih imali tek deset.
27.03.2020. u 16:07
get url
text

No, danas se to promijenilo. Međunarodni forum solidarnosti EMMAUS, sa sjedištem u Tuzli, Kantonalnoj bolnici u Goraždu isporučio je 96 testova za koronavirus te određenu količinu zaštitne opreme i dezinfekcionih sredstava. Donacija je osigurana iz sredstava turske firme Cengiz Insaat, koja je posredstvom EMMAUS-a izdvojila 100.000 KM za pomoć u prevenciji i borbi protiv korona virusa u Bosni i Hercegovini, javila je Anadolija.

- Naše udruženje od početka ove krize sudjeluje u različitim aktivnostima zajedno sa Kriznim štabom Tuzlanskog kantona, gdje je naše sjedište. Posjetili smo razne medicinske ustanove - UKC u Tuzli, domove zdravlja, a evo saznavši za situaciju u Kantonalnoj bolnici u Goraždu i generalno u ovom dijelu Bosne odazvali smo se na poziv. Danas smo u Goraždu gdje smo donirali 96 testova za koronavirus, 3.000 jednokratnih rukavica, 1.000 dvoslojnih maski i određenu količinu sredstva za dezinfekciju prostora i ruku - rekao je Haris Okanović iz Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS.

On je najavio nastavak pomoći zdravstvenim ustanovama te ponovni dolazak u Goražde već za narednu sedmicu.

Prema riječima direktorice Nermine Kamenice, danas su u Kantonalnu bolnicu dopremljena i četiri respiratora, čiju su nabavku platili vlasnici goraždanskih kompanija Redžo Bekto i Friedhelm Runge, stigla je i zaštitna oprema od UNDP-a u Goraždu koji će naredne sedmice isporučiti i opremu u kojoj je i mobilni rentgen aparat.

- Zahvaljujemo se turskoj kompaniji Cengiz Insaat, koja je preko EMMAUS-a izdvojila ovu vrijednu donaciju. Posebno testovi su nam jako značajni, jer u ovom periodu moramo razdvojiti sumnjive od redovnih pacijenata, infektivne od neinfektivnih - rekla je  Kamenica.

{$galerijaFotografija}

U bolnici su postavljeni trijažni punktovi koji služe za prijem pacijenata, od kojih će osobe sa sumnjom na COVID-19 biti tretirani u posebnim prostorijama. Pripremljena je čak i operaciona sala za osobe zaražene koronavirusom. U Goraždu je do sada otkriveno pet slučajeva zaraze koronavirusom, a svi oboljeli su u dobrom zdravstvenom stanju i u kućnoj su izolaciji.

- Od samog početka ove situacije imamo podršku Vlade Bosansko-podrinjskog kantona Goražde od kojih smo dobili 10.000 KM za lijekove i sve ono što je neophodno na početku, jer će ova situacija potrajati. Stiže i donacija BH Telecoma u iznosu od 200.000 KM za nabavku respiratora i druge pripadajuće opreme. Pomogli su i privrednici sa područja BPK - kazala je Kamenica.

Prim. dr. Kamenica: Svih pet potvrđenih slučajeva koronavirusa su u kućnoj izolaciji 

Prema njenim riječima, na području BPK Goražde trenutno je pet potvrđenih slučajeva koronavirusa i svi su u kućnoj izolaciji.

- Svi se osjećaju dobro, nemaju respiratornih tegoba i samim tim nema potrebe da budu hospitalizirani u izolatorij bolnice – kazala je Kamenica.

Na pitanje, ima li zdravstveno osoblje u bolnici svu potrebnu zaštitnu opremu, Kamenica je odgovorila kako je situacija sa opremom puno bolja nego u prethodnom periodu.

- Zahvaljujući donacijama za sada smo opskrbljeni maskama, rukavicama i odijelima, ali to je oprema koja se svakodnevno troši, pa se nadam da nećemo doći u situaciju da naši ljekari i medicinske sestre nemaju ono što će ih sačuvati da se i sami ne zaraze dok pomažu drugima – naglasila je Kamenica.

20200327_2_41589691_53435213.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.