open-navfaktor-logo
search
Nagrada u Nišu
Emiru Hadžihafizbegoviću specijalno priznanje za ulogu Zeke u filmu "Žaba"
Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu “Žaba“, i svaki put ja je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem
04.09.2018. u 15:42
get url
text
Emir Hadžihafizbegović: Ova nagrada posebno mi je draga

Na 53. filmskom festivalu u Nišu, Emir Hadžihafizbegović, dobio je Special Mention (specijalno priznanje) žirija za ostvarenu ulogu u filmu “Žaba“. Nagradu je dodijelio žiri u sastavu: Bojana Maljević, (glumica) Ana Sofrenović, (glumica) i Tihomir Stanić, (glumac).

Niški festival jedan je od najprestižnijih u regiji, projekcije se dešavaju na niškoj tvrđavi koja prima blizu 3000 posjetilaca. Projekcija filma “Žaba“ bila je dupke puna.

- Ova nagrada posebno mi je draga, jer je niški festival možda i jedini festival u regiji koji nagrade dodjeljuje isključivo za glumačka ostvarenja. Ta nagrada uvijek dolazi u sinergiji žirija i niške publike, i kada sam nakon projekcije filma “Žaba“, zajedno sa Mirsadom Tukom i Vlastom Vlaisavljevićem, glumcima koji zajedno sa mnom igraju u filmu izašao na poklon, gdje smo sva trojica doživjeli ovacije publike, očekivao sam da je nagrada moguća.

Nakon filmskih festivala u Mostaru, Firenci i New Yorku, stigla mi je, evo, i četvrta nagrada za ulogu Zeke u filmu “Žaba“, i svaki put ja je dijelim sa Aleksandrom Seksanom, Mirsadom Tukom, Moamerom Kasumovićem i Elmirom Jukićem. “Žaba“ je i u teatru, nakon deset godina igranja, i na filmu, zajednički uspjeh, i nikada ne bi bilo ni jedne nagrade da nije bilo takve posvećenosti svih nas tom velikom tekstu Dubravka Mihanovića.
Zahvaljujem se još jednom žiriju i niškoj publici koji su prepoznali snažnu filmsku i antiratnu poruku koja je kroz film “Žaba“ poslana u svijet. Također mi je drago da mi je u toku festivala od strane muzičara i orkestra “Crne mambe“, koji je godinama pratio velikog umjetnika Šabana Bajramovića, i njihovog producenta Radiše Sarića, uručeno priznanje Zlatni pečat grada Niša.

Priznanje je uručeno kao zahvala za organiziranje proslave 80 godina od rođenja Šabana Bajramovića koju smo 2016. godine napravili u Kamernom teatru 55. Tada smo napravili izložbu fotografija Šabana Bajramovića, emitirali dokumentarni film o njemu, napravili okrugli stol sa ozbiljnim etno muzikolozima iz regije, i sve završili maestralnim koncertom orkestra “Crne mambe“. Još jednom im hvala u moje ime, i u ime Kamernog teatra 55- kazao je Hadžihafizbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.