open-navfaktor-logo
search
Historijski koncert
Emir Mejremić od Zlatne značke do kulturne revolucije
Muzička akademija u Sarajevu upriličila je susret sudionika koncerta Savremenici. Ovo je bio historijski koncert za Bosnu i Hercegovinu koji je održan je 25. novembra u organizaciji AMUS-a, kazao je dirigent, Emir Mejremić.   
17.01.2022. u 16:04
get url
text
AMUS, koncert

- Koncert Savremenici je sigurno kulturna revolucija. On mijenja u osnovi stvari, a to je jedini način da kultura doživi svoj preporod. Mi smo konačno stvorili značajan opus djela naših bh. kompozitora. To je osnov i motiv za razvijanje novih kompozicija, što je bogatstvo društva, materijal za daljnji rad i upotrebu u javnom prostoru, ovo je revolucija za kulturu. To se nije desilo u posljednjih 30 godina u državi BiH. Mi se, ustvari, vrtimo ukrug godinama, tek ovo vidim kao strategiju za kulturno dobro. Sasvim sigurno je riječ o historijskom događaju koji je izrodio AMUS, predana institucija koja brine o autorskim djelima zahvaljujući direktorici Lejli Trnčić i Upravnom odboru, koji su razumjeli da stvaranje klasičnih djela stvara potpuno novu sliku bosanskohercegovačke muzičke stvarnosti. Muzička akademija je razumijevanjem dekana Ališera Sijarića i velikog broja kolega rad na ovom projektu učinila upotrebljivim i konačno imamo priliku da vođeni Sijarićem prepoznajemo funkcionalnost i upotrebu Akademije kao krovne institucije umjetničkog stvaralaštva - kazao je Emir Mejremić.

{$galerijaFotografija}

Meni je pripala čast da dirigujem koncertom Savremenici, nastavlja Mejremić i ističe:

- Težina i odgovornost odnosila se na kompozitore koji su iznijeli djela. Ja sam znao da moram opravdati njihova očekivanja i da orkestar mora zvučati njihovom unutrašnjošću, koju su dostavili u notnom zapisu. Praktično, kada dirigujemo djela starih majstora, dajemo sebi slobodu da djelimično ugradimo svoj odnos prema djelu izvedenom iz analiza notnih zapisa. Drugo, treba opravdati očekivanja dekana i muzičke akademske zajednice. To se desilo, najstrožiji kritičari i umjetnički analitičari ocijenili su izvedbu djela komentarima koji u muzičkom jeziku imponuju dirigentu. Smatram da je ovo prekretnica i u mom ličnom djelovanju. O velikim djelima se govori mnogo kasnije, njima trebaju decenije da zažive, a Savremenici su zablistali u svojoj prvoj izvedbi. Potpuno sam se predao kompozitorima, i njima i orkestru. Taj spoj kompozitora i instrumenta uvijek 'provocira', izaziva, postavlja pred nas kriterij koji publika prihvata ili ne.  

Emir Mejremić dobitnik je Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, u svom dosadašnjem radu dirigovao je djela velikih majstora. Već devet godina zaposlen je na Muzičkoj akademiji i upravo očekuje prijem u docente kako bi svoje daljnje profesionalno djelovanje usmjerio prema novim generacijama studenata. On je dirigent velikih intuitivnih sposobnosti. Njegovo razumijevanje muzike zaokuplja slušaoca, iz svakog djela kojim diriguje izdvaja najbolje. Komunicira s orkestrom umijećem velikih majstora, pred sebe postavlja zahtjevne ciljeve i predano se odnosi prema djelima. Na samom koncertu Savremenici pred nas je donio ton i odnos savremenih djela, ali znanjem i vlastitim umijećem dosljedno je iznio etnološke dionice, postavio pejzaž vrhunskih izvedbi...

Besprijekorno sagledavanje djela, predanost orkestru, solističkim i grupnim dionicama odvajaju ga od uobičajenih repertoarskih sadržaja naše kulturne scene. Iako je publika imala priliku gledati koncert u prijenosu uživo, tek sada će svakodnevno imati priliku slušati i upoznavati bh. kompozitore, naše Savremenike. AMUS će kao poklon televizijskim i radioemiterima dostaviti snimak koncerta Savremenici.

- Vjerujem da će emiteri prihvatiti naš poklon i uvrstiti ovaj koncert u svoje programske sheme. To je jedini put da kompozitorima klasične muzike stvorimo zajedno uvjete za razvoj bh. stvaralaštva. Naši napori su sigurno veliki, znam da i emiteri puno rade na principima profesionalizma i sigurna sam da će svi u BiH ispravno tretirati ovaj sadržaj koji će cijelu zajednicu činiti odvažnom, jer samo tako možemo očekivati promjene i bolja životna okruženja temeljena na ispravnim vrijednostima i profesionalnim kriterijima - izjavila je Lejla Trnčić 

Završeni koncert Savremenici, kojim je dirigovao Emir Mejremić, ustvari je početak nove ere stvaralačkih djela klasične muzike. Realizacija ovog projekta otvorila je prostor za bosanskohercegovačke kompozitore i nova djela koja će kulturnu scenu učiniti evropskom. Sad je odgovornost na javnim emiterima koji će višestruko doprinijeti bh. stvaralaštvu i, što je najvažnije, graditi muzički ukus publike.

AMUS, koncert 17.01.2022.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.