open-navfaktor-logo
search
Andrićev institut
Emir Kusturica štedi, odustao od kupovine vozila od 83.000 KM
Andrićev institut u Višegradu, čiji je direktor režiser Emir Kusturica, odustao je, zbog prioriteta i racionalizacije budžeta, od kupovine vozila u vrijednosti od 83.000 KM bez PDV-a, o čemu je Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) pisala ranije.
04.01.2021. u 15:51
get url
text

Danijel Drekalo iz Andrićevog instituta kaže za BIRN BiH da ova nabavka neće biti realizovana.

- Zbog racionalizacije budžeta i aktivnosti koje su prioritet u narednom periodu, ova javna nabavka neće biti realizovana - kaže Drekalo.

Kako navodi u odgovoru, nabavka službenog motornog vozila putem finansijskog lizinga bila je predviđena Planom javnih nabavki Javne ustanove Andrićev institut u Višegradu za 2020. godinu jer ova ustanova od osnivanja nije imala svoje vozilo.

VEZANI TEKST - Andrićev institut u Višegradu na čijem je čelu Kusturica nabavlja vozilo od 83.000 KM

- Andrićev institut u Višegradu, čiji je direktor režiser Emir Kusturica, pokrenuo je u decembru 2020. tender za nabavku novog terenskog luksuznog vozila za službene potrebe u vrijednosti od 83.000 konvertibilnih maraka (KM) bez PDV-a, o čemu je BIRN BiH ranije pisao. Prema Bazi službenih automobila Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine, ovo je jedan od najskupljih službenih automobila čija je nabavka bila planirana u BiH tokom 2020. godine.

BIRN BiH je ranije pisao da je tender za nabavku SUV vozila putem finansijskog lizinga pokretan i u novembru, ali je poništen jer na njega nije pristigla niti jedna ponuda, prema podacima zvaničnog portala javnih nabavki u BiH.

Andrićev institut u Višegradu tražio je putničko vozilo SUV sa pogonom na sve točkove proizvedeno 2020. godine ili kasnije, metalik sive boje, sa dizelskim motorom i sedam sjedišta u tri reda, a da drugi i treći red budu preklopivi, dok je dužina vozila trebala biti od četiri i po do pet metara.

Od ostale opreme, između ostalog, vozilo je, prema tom tenderu, trebalo da posjeduje front assist, smart link, digitalni klima-uređaj, elektro vanjske retrovizore, senzore za svjetla i kišu, i parking-senzore naprijed i nazad.

Vrijednost ovog tendera s dodanim PDV-om iznosila je više od 97.000 KM.

Prema podacima sa zvanične stranice, Andrićev institut je javna ustanova osnovana 28. juna 2013. ugovorom između Vlade Republike Srpske i Vlade Republike Srbije, kao suosnivačima ustanove, koja se bavi naučnoistraživačkim radom u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Prema podacima zvaničnog online registra kompanija u Republici Srpskoj, direktor ovog instituta je Emir Kusturica.

Poslovni portal Capital pisao je da je 2019. u budžetu Republike Srpske planirano 900.000 KM, a u 2020. godini 650.000 KM za rad Instituta.

Institucije i javne ustanove ili kompanije u BiH, prema podacima Baze službenih automobila BIRN-a BiH, godišnje potroše oko 50 miliona maraka za nabavku novih službenih automobila, uključujući i vozila hitne pomoći, vatrogasna vozila, ali i limuzine, na koje otpada petina godišnjih izdvajanja. U Bazi se trenutno nalaze podaci o više od 11.000 službenih vozila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.