open-navfaktor-logo
search
Dokumentarni film
Emir Hadžihafizbegović: Drago mi je da sam dio priče o velikanu i ljudskoj gromadi Čedi Domuzu
Nastavljeno je snimanje dokumentarnog filma o Čedomiru Bati Domuzu, velikom patrioti i borcu za Bosnu i Hercegovinu koji je poginuo 30. jula 1992. godine.
01.07.2022. u 10:31
get url
text

U filmu se, pored članova porodice Domuz, pojavljuju i njegovi prijatelji iz djetinjstva, saborci, kolege policajci, autor knjige o Čedi Domuzu Idriz Hodžić, a značajnu ulogu u filmu ima i poznati glumac Emir Hadžihafizbegović.

- Snimao sam danas dijelove dokumentarnog filma o heroju odbrane Bosne i Hercegovine i pripadniku Armije BiH Čedomiru Čedi Domuzu i to baš kraj njegovog posljednjeg počivališta na Brezovači. U sceni u kojoj govorim o heroju Čedi pomno me slušaju njegova unučad koja danas odrastaju u slobodi zahvaljujući njihovom hrabrom dedi. Sa mnom na slici poslije snimanja su: Jahja, Zana, Abdulah, Mateo, Lana i Asja. Bog im dao svako dobro. To su djeca Čedine kćerke Sanje i sina Tea. Kakva čast za mene da sam dio ovog filma. Hvala porodici Čede Domuza i reditelju Čolakoviću koji su me pozvali da budem dio priče o ovom velikanu i ljudskoj gromadi. Dženetom vječno hodio – napisao je na Facebooku Emir Hadžihafizbegović.

Čedomir Domuz, vuk s Igmana, je nosilac najvećeg ratnog priznanja "Zlatnog ljiljana", "Policijske medalje za hrabrost" i "Ordena zlatnog grba s mačevima". Bio je izuzetno hrabar čovjek koji je srcem i dušom bio za Bosnu i Hercegovinu, za koju je dao i život. Govorio je ako pogine da se sahrani na Brezovači pored partizanskog spomen-obilježja, gdje su kosti 98 oslobodilaca Hadžića iz Drugog svjetskog rata. Nakon što je izgubio život, njegova želja je i ispunjena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.