open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Emir Ališić optužen da se šest godina borio na strani tzv. ISIL-a
Tužilac Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Emira Ališića (1970) iz Sanskog Mosta, zbog ratovanja u Siriji.
13.05.2020. u 10:58
get url
text

On se tereti da je u periodu od oko šest godina, učestvovao u paravojnim formacijama tzv. ISIL-a.

- Optuženi se tereti, da je koncem 2013. godine, sa namjerom da se pridruži paravojnim formacijama koje su na području Sirije i Iraka, djelovale u okviru struktura tzv. ISIL-a, otputovao iz BiH, na područje Turske, odakle se ilegalno prebacio na područje Sirije, gdje se u okviru više formacija, na području gradova Rakka i Haritan, borio u strukturama tzv.ISIL-a, koji je odlukom Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom - saopćeno je iz Tužilaštva.

U optužnici se navodi da je optuženi bio pripadnik tzv.ISIL-a u periodu od 2013. do 2019. godine, dakle oko šest godina, da bi početkom 2019. godine, prilikom sloma i pada ove terorističke organizacije, bio zarobljen od kurdskih snaga, te koncem 2019. godine, izručen u BiH, gdje je odmah nakon dolaska uhaopšen i sproveden u pritvor, gdje se i sada nalazi po rješenju Suda BiH.

- Optuženi se tereti za krivično djelo protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz člana 162 b. KZ-a BiH - naveli su iz Tužilaštva.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.