open-navfaktor-logo
search
Srbija
Emine Erdogan prisustvovala promociji knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima"
Emine Erdogan, supruga predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana, prisustvovala je promociji srpskog prijevoda knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima" održanoj u Institutu Yunus Emre u Beogradu, glavnom gradu Srbije. 
07.09.2022. u 18:00
get url
text
Emine Erdogan i Vučić
Emine Erdogan i Vučić

Emine Erdogan nalazi se u Beogradu u sklopu posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.

- Različitost u našoj kuhinji je izraz prijateljstva između različitih kultura, religija i etničkih grupa kao i model zajedničkog života - rekla je Erdogan u obraćanju na promociji knjige kojoj je prisustvovala i Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Prva dama Turske opisala je kuhinju kao ogledalo koje odražava nacionalni identitet i kulturu.

Kako je rekla, tradicije su postale ujedinjujuća snaga jednog društva, po čemu se razlikuju od drugih društava.

Napominjući da je kuhinja jednog podneblja više od jednog tanjira s hranom, dodajući da svaki zalogaj pokazuje ukus, istoriju i kulturu.

- Mnoge životne prekretnice, od rođenja djeteta do vjenčanja, krunišemo našom kulturom ishrane. Najbrži način da se predstavimo strancu je da mu otvorimo vrata naše kuhinje. U tom smislu, kuhinja je ključ komunikacije, koja gradi ljubav, poštovanje i toleranciju. Turska kuhinja je obogaćena geografskim migracijama, interakcijom različitih civilizacija i kulturnim zbližavanjem kroz istoriju - rekla je Emine Erdogan.

Napominjući da je turska kuhinja danas jedna od najpopularnijih kuhinja širom svijeta, prva dama Turske je kazala da osim poznatih jela u turskoj kuhinji postoji veliki potencijal koji tek treba da bude otkriven.

Dodala je da je upravo u tom svjetlu nastala i knjiga "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima", naglasivši da je knjiga važno djelo koje je nastalo vrijednim radom uglednih stručnjaka iz oblasti gastronomije i vodećih turskih kuhara.

Podsjetivši da su Srbijanci i Turci živjeli zajedno stoljećima te da se tragovi tog suživota mogu vidjeti i na polju kulture.

- Konkretno, uobičajeni recepti u našim kuhinjama su pokazatelj našeg istorijskog iskustva. Na primjer, naša jela poput baklave, stlije, bureka, đuveča, ćufti i sarme pripremaju po jedinstvenim recepturama u Srbiji i nazivaju se sličnim imenima. A ovdašnja poznata domaća kafa veoma je slična turskoj kafi - kazala je Erdogan.

Izrazila je nadu da će prijevod knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima" na srpski jezik dodatno pokazati kulturnu bliskost dvaju podneblja.

Tamara Vučić je u obraćanju istakla da je turska kuhinja jedna od najbogatijih kuhinja na svijetu.

Kao što je draga Emine Erdogan rekla u predgovoru knjige, kultura ishrane čini identitet nacije, rekla je Vučić, dodajući da turska kuhinja nije strana srpskoj kuhinji.

- Burek, musaka, sarma, dolma, čak i turska kafa. Koliko god da nam je turska kuhinja bliska, postoje i određene razlike. Svako ko pročita knjigu primjetit će naše razlike, ali i naše sličnosti. Ova knjiga predstavlja duh Turske. Vjerujem da će ova knjiga dati značajan doprinos učvršćivanju prijateljstva između dvije zemlje - kazala je prva dama Srbije.

Nakon govora, Emine Erdogan i Tamara Vučić obišli su pult za promociju knjige. Programu su prisustvovali i predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates i supruge članova Vlade Turske koje borave u delegaciji koja je posjetila Srbiju.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sinoć je doputovao u posjetu Srbiji gdje se danas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.​​​​​​​ Erdogan je regionalnu turneju započeo jučerašnjom posjetom Bosni i Hercegovini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.