Emine Erdogan nalazi se u Beogradu u sklopu posjete predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Srbiji.
- Različitost u našoj kuhinji je izraz prijateljstva između različitih kultura, religija i etničkih grupa kao i model zajedničkog života - rekla je Erdogan u obraćanju na promociji knjige kojoj je prisustvovala i Tamara Vučić, supruga predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.
Prva dama Turske opisala je kuhinju kao ogledalo koje odražava nacionalni identitet i kulturu.
Kako je rekla, tradicije su postale ujedinjujuća snaga jednog društva, po čemu se razlikuju od drugih društava.
Napominjući da je kuhinja jednog podneblja više od jednog tanjira s hranom, dodajući da svaki zalogaj pokazuje ukus, istoriju i kulturu.
- Mnoge životne prekretnice, od rođenja djeteta do vjenčanja, krunišemo našom kulturom ishrane. Najbrži način da se predstavimo strancu je da mu otvorimo vrata naše kuhinje. U tom smislu, kuhinja je ključ komunikacije, koja gradi ljubav, poštovanje i toleranciju. Turska kuhinja je obogaćena geografskim migracijama, interakcijom različitih civilizacija i kulturnim zbližavanjem kroz istoriju - rekla je Emine Erdogan.
Napominjući da je turska kuhinja danas jedna od najpopularnijih kuhinja širom svijeta, prva dama Turske je kazala da osim poznatih jela u turskoj kuhinji postoji veliki potencijal koji tek treba da bude otkriven.
Dodala je da je upravo u tom svjetlu nastala i knjiga "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima", naglasivši da je knjiga važno djelo koje je nastalo vrijednim radom uglednih stručnjaka iz oblasti gastronomije i vodećih turskih kuhara.
Podsjetivši da su Srbijanci i Turci živjeli zajedno stoljećima te da se tragovi tog suživota mogu vidjeti i na polju kulture.
- Konkretno, uobičajeni recepti u našim kuhinjama su pokazatelj našeg istorijskog iskustva. Na primjer, naša jela poput baklave, stlije, bureka, đuveča, ćufti i sarme pripremaju po jedinstvenim recepturama u Srbiji i nazivaju se sličnim imenima. A ovdašnja poznata domaća kafa veoma je slična turskoj kafi - kazala je Erdogan.
Izrazila je nadu da će prijevod knjige "Turska kuhinja sa stogodišnjim receptima" na srpski jezik dodatno pokazati kulturnu bliskost dvaju podneblja.
Tamara Vučić je u obraćanju istakla da je turska kuhinja jedna od najbogatijih kuhinja na svijetu.
Kao što je draga Emine Erdogan rekla u predgovoru knjige, kultura ishrane čini identitet nacije, rekla je Vučić, dodajući da turska kuhinja nije strana srpskoj kuhinji.
- Burek, musaka, sarma, dolma, čak i turska kafa. Koliko god da nam je turska kuhinja bliska, postoje i određene razlike. Svako ko pročita knjigu primjetit će naše razlike, ali i naše sličnosti. Ova knjiga predstavlja duh Turske. Vjerujem da će ova knjiga dati značajan doprinos učvršćivanju prijateljstva između dvije zemlje - kazala je prva dama Srbije.
Nakon govora, Emine Erdogan i Tamara Vučić obišli su pult za promociju knjige. Programu su prisustvovali i predsjednik Instituta Yunus Emre Seref Ates i supruge članova Vlade Turske koje borave u delegaciji koja je posjetila Srbiju.
Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan sinoć je doputovao u posjetu Srbiji gdje se danas sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Erdogan je regionalnu turneju započeo jučerašnjom posjetom Bosni i Hercegovini.