open-navfaktor-logo
search
Samit u Istanbulu
Emine Erdogan: Pokret nultog otpada počeo je od nas i ostat će budućim generacijama
U Istanublu je održan 3. Međunarodni samit o nultom otpadu i ceremonija dodjele nagrada.
24.12.2022. u 11:35
get url
text

Prva dama Turske Emine Erdogan, supruga turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, obratila se na svečanosti održanoj u Kongresnom centru Halic u Istanbulu, u organizaciji Ministarstva okoliša, urbanizma i klimatskih promjena Turske.

- Pokret nultog otpada, koji smo mi započeli, ostat će u vašim rukama i naslijediti cijeli svijet i buduće generacije - kazala je Erdogan.

Podsjećajući kako su u petoj godini Pokreta nultog otpada, što je, prema njenima riječima, znak konkretnih koraka koji su preduzeti ne samo za budućnost Turske već i za budućnost svijeta, Erdogan je zahvalila institucijama, organizacijama, predstavnicima privatnog sektora i nevladinim organizacijama koje su podržale projekat.

- Kao Turska, spremni smo podijeliti svoje iskustvo o nultom otpadu sa bilo kojom zemljom koja to želi i učiniti sve što je potrebno da nulti otpad pretvorimo u globalni pokret. Sjeme koje smo s nadom posadili u ove krajeve prije pet godina pretvara se u veliko stablo čija sjenka danas seže i do najudaljenijih zemalja. Ovaj uspjeh prvenstveno pripada našim ljudima, koji nulti otpad usvajaju kao filozofiju života i obogaćuju je svojim dobrovoljnim prilozima. Iskreno zahvaljujem svim ekološkim herojima čija srca kucaju sa prirodom - poručila je Erdogan.

Nakon obraćanja dodijeljene su i nagrade.

Rezolucija o inicijativi za nulti otpad koju je prije pet godina pokrenula Emine Erdogan usvojena je na nivou UN-a te je tim povodom 30. mart proglašen Međunarodnim danom nultog otpada.

Projekat o nultom otpadu, pokrenut prije pet godina pod pokroviteljstvom Emine Erdogan, koji kroz prevenciju lokalnog otpada, uspostavljanje sistema odvajanja i recikliranja otpada od strane opština, razvoj inovativnih projekata u kojima se otpad ponovo koristi i povećanje proizvodnih modela gdje se resursi efikasno koriste, doprinosi borbi protiv klimatskih promjena, prekoračio je u proteklim godinama granice Turkiye te se našao raznim međunarodnim platformama.

Emine Erdogan se u septembru susrela sa generalnim sekretarom UN-a u New Yorku tokom 77. sastanka Generalne skupštine UN-a i potpisala "Globalnu deklaraciju dobre volje o nultom otpadu" u okviru bilateralne borbe protiv klimatske krize.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.