open-navfaktor-logo
search
"Urban-Etno"
Emina Husedžinović kroz svoje modne kolekcije čuva tradiciju BiH
Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom, utemeljenim na visokim estetskim kriterijima, vrlo vješto u postmodernističkoj maniri reinterpretira elemente prošlosti stavljajući ih u savremeni kontekst
09.12.2019. u 08:00
get url
text
get url
text

Bosanski kulturni centar sinoć je bio ispunjen poznatim licima i mnogim zaljubljenicima u modu, koji su došli pogledati novu kolekciju Emine Husedžinović-Ibrahimović.

Naša kreatorica pokazala je kako još uvijek stvara s jednakim žarom, prenoseći svoju modne ideje, pomičući shvatanje i poimanje modnog izričaja.

S pravom se može reći da je kreativnost njen životni moto.

{$galerijaFotografija}

"Dizajnerica koja živi za modu i od mode". Nikada nije bila u iskušenju da se bavi drugim poslom. Uvijek ističe da je važno imati kontinuitet u radu, stalno se edukovati i usavršavati.

Dvadeset godina angažiranog djelovanja u području modnog dizajna mnogobrojne samostalne modne revije kao i projekti Eminu su etablirali kao našu najistaknutiju modnu dizajnericu.

Jasno profiliranim dizajnerskim rukopisom, utemeljenim na visokim estetskim kriterijima, vrlo vješto u postmodernističkoj maniri reinterpretira elemente prošlosti stavljajući ih u savremeni kontekst.

Njen doprinos afirmiranju bosanskohercegovačke modne scene može se interpretirati kroz obim i kvalitet opusa, ali i nastojanje da se ukaže na značaj našeg naslijeđa kao univerzalne vrijednosti.

Stoga je sa razloga nazivaju "čuvaricom" bosanskohercegovačke tradicije.

Nova kolekcija "design by emina", pod nazivom "Urban-Etno", nadahnuta je bosanskohercegovačkim naslijeđem i folklorom u savremenom vidu odijevanja. Žanrovski je unikatan pret-a-porter.

Prvi dio kolekcije oblikovan je upotrebom kolorističkih akcenta baziranih na komplementarnim odnosima intenzivnih hromatskih vrijednosti.

Princip monohromije i komplementarnosti se u konačnici smiruje reduciranjem kolorita na ahromatske kontraste crnog i bijelog.

Silueta pješčanog sata naglašava ljepotu ženskog tijela. Ističe provokativnu formu odjeće koja naglašava eleganciju i šarm svake dame.

Upotrebom različitih tekstura oplemenjuje se izgled odjevnih predmeta.

Jednostavnost rukopisa dorađuje čipkanim formama i modnim dodacima koji oslikavaju miris bosanskohercegovačke etnologije.

Recentna kolekcija "Urban –Etno" kao sublimacija dosadašnjeg kontinuiranog rada potvrđuje dosljednost autorice u problematiziranju odnosa savremenog i tradicionalnog.

Transponirajući naslijeđene elemente kulture odijevanja u leksik savremenog modnog izraza ona postiže skladne i slojevite stilske sinteze.

Ona je dizajner koji prati modne instance međutim ne odstupa od svoje vizije mode i samim tim njen rad ostaje autentičan.

Kroz svoj rad pokazuje zrelost i kontinuitet. Svakim novim projektom ili kolekcijom pokazuje da modna scena Bosne i Hercegovine ima čim da se pohvali i da je moda poziv kojem se treba ozbiljno posvetiti.

Poznati kujundžija Omar Krasnić na originalan način upotpunio je njene kreacije svojim nakitom i modnim dodacima, i samim tim je tema bosanskohercegovačke etnologije zaokružena upravo zanatom koji izumire.

Diaz Kova virtuoz za izradu kožnih torbi i kožne galanterije upotpunjuje simbiozu ova tri umjetnika.

U sklopu revije prikazana je i izložba Omara Krasnića, Diaza Kove i fotografije Seada Šašivarevića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.