open-navfaktor-logo
search
Dobio i sudsku parnicu
Emin Ljutić 17 godina brine o dva medvjeda: Cijelu penziju troši na Laku i Gvidu, njemu šta ostane
Emin Ljutić iz Gornjeg Vakufa 17 godina troši svoju penziju na dva medvjeda o kojima brine.
11.09.2022. u 16:57
get url
text

Kako je kazao novinaru Srećku Stipoviću, Emin je Laku usvojio, a Gvidu kupio nakon što su mu krivolovci ubili majku.

Laka je sa Eminom spavao u krevetu punih osam mjeseci jer je bio bolestan.

- Patim se, ali pomaže mi i komšija koji donosi jabuka i krastavica, ima plastenike, pa što god ostane hrane, donese meni. Ja kupujem kukuruz, za 45 kilograma dam 42 KM. To im bude tri dana ako ih hranite kako treba. Oni dnevno mogu pojesti po 40 kilograma hrane. Nekad neko i donira koju marku. Sve to dam u hranu - priča Emin i dodaje kako ga već polako zdravlje izdaje, a najviše je problema sa zglobovima.

Na pitanje, je li ikada vodio evidenciju koliko je novaca potrošio na medvjede, Ljutić odgovara, kako se to ne može stračunati. Kaže otprilike bi to minimalno bilo oko 150.000 KM.

- Mogao sam deset bikova uzgojiti, ali džaba, ja njih violim. Sve me razumiju. Odem na Livanjsko jezero, pa im upecam babuški, kad čuju moje auto, šapama udaraju u vrata prostora gdje borave. Dam im po desetak babuški, oni zadovoljni – govori Ljutić.

Kaže kako bi dao svoje medvjede u veći grad, u neki zološki vrt, da djeca dolaze i gledaju ih, ali, dodaje da ih neće niko.

- Izmišljaju kako im trebaju neki posebni uvjeti, ali niko ne govori šta se radi u našim šumama, i koliko životinja nastrada svaki dan, pa i medvjeda. Ne može proći pola sata, a da se nečuje puška - govori Ljutić.

Emin je poznat i po tome što je jedan od rijetkih Bosanaca koji je dobio sudsku parnicu protiv države, jer su inspektori napisali nalaz da on ne može držati medvjede nego da se moraju eutanazirati.

Sud je presudio u Eminovu korist jer država, odnosno Srednjobosanski kanton, nema azil za medvjede.

- Nisam im dao da ih ubiju i predali su me na sud. U Travniku mi je sudinica kazala: "neka ih kod tebe dok ne zatrebaju u Sarajevu". Tako je i bilo. Inspektori redovno dolaze da ih pogledaju, ali nemaju azila za njih. Javio se jedan čovjek iz Norveške koji bi pravio azil za medvjede. Čak je u Sarajevu preegovarao sa Veterinarskim fakultetom, ali kad su mu sračunali koliko bi to koštalo, čovjek im je odgovorio kako za te pare može napraviti Ajfelov toranj - navodi Ljutić.

Kaže kako svu penziju potroši na medvjede, a sebi upeca ribe, posadi povrća i voća i takos e prehranjuje.

- Sedamnaest godina ih služim, velika je to ljubav - kazao je Ljutić.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.